Ásványfoteltől a zero waste polcrendszerig – Bútorok a MOME formatervezőitől


A bútortervezés tagadhatatlanul örökzöld témakör. Mindig is volt, ezek után is szükség lesz bútorokra. Ülőalkalmatosságra, fekvőhelyre, tárolóra, de a sor hosszan folytatható. Az igények ugyanakkor időről időre változnak, ezzel párhuzamosan pedig újabb és újabb kérdések merülnek fel a tervezőkben. Milyen bútorokat lehet alkotni a túlpörgetett termelés éveiben? Hogyan lehet jobbá tenni az egészségtelenség határát feszegető irodai munkát? Lehet funkcionális és kísérleti egy bútor egyszerre? Az idén diplomázott formatervező hallgatók mestermunkái közül válogattunk, akik a bútortervezés aktuális kérdéseire reflektáltak koncepcióikkal.


Többfunkciós bútorcsalád – Kovács Anna

Anna egy olyan többfunkciós bútorcsalád tervezésére vállalkozott, melyek a fesztiválok és különböző zenei programok során használt konténerekhez illeszkedik. Jellemzően az ilyen rögtönzött backstage-ekben nincsen túl sok hely, valamint a rendezvény végével elbontják őket – ilyen értelemben logikus elképzelésnek tűnik, hogy a bútorok maguk is mobilisak legyenek. A tervező elképzelése szerint csupán három bútortípussal kielégíthetőek a konténerekben eltöltött időhöz kapcsolódó igények, vagyis a pihenés, tárolás és étkezés.

Ülőbútor – Horváth Orsolya

A Boulders with Fluffy Feelings egy olyan kollekció, ami nemcsak hagyományos tervezői szempontokat követ, hanem megmutatja a – művészi értelemben vett – kísérletező oldalát is a formatervezésnek. A kristályfotel kétségtelenül az ellentmondásokra épít: ősi képződmény, ami modern technikával készül, extravagáns megjelenés, de mégiscsak hétköznapi funkciót lát el. Orsolya szerint a mainstream tervezés mellett nélkülözhetetlen egy olyan progresszív megközelítése a designnak, ami „célszerűsége” mellett elindítja a gondolkozást, töprengést, adott esetben pedig diskurzust kezdeményez – ezt bizonyítja koncepciójával is.

Munkabázis – Németh Soma Máté

A koncepció tulajdonképpen egy olyan személyre szabható munkabázis, ami a számítógép előtti elfoglaltságokra – ergonómiai és egészségügyi szempontok szerint egyaránt – megoldást nyújt. A figyelem munka közben nem a testtartásra koncentrálódik, ennek egyik következménye lehet a rossz testtartás. Erre a problémára az aktív ülés nyújt megoldást azáltal, hogy a kétszeresen tört, derékszögű üléspozíciót feloldja, a gerinc és a combok által bezárt szöget növeli és az álláshoz hasonló, pihenő testhelyzetet alakít ki munka közben. Emellett magának az ülő felületnek sincs statikus alátámasztása, így a felhasználó folyamatosan mozgásban van, aminek pozitív hatása van a vérkeringés mellett a tartásunkra és a munkamorálra is, nem utolsósorban pedig az egyéni igényeket is támogatja a különböző méretek és modulok szabad variálhatóságával.

Üzletberendezés – Tibori Dorottya

A zero waste életmód egy olyan gazdasági stratégia, amely segítségével fogyasztói szinten tudunk hatással lenni a környezeti változásokra. Habár egyre többek számára ismerősen cseng a kifejezés, sőt, hétköznapi életükbe is beépítenek bizonyos hulladékmentességet célzó praktikákat, a tárgyalkotás szintjén mégsem tűnik tendenciának. Dorottya éppen ezért tűzte ki célul, hogy az egyre több helyen felbukkanó csomagolásmentes üzleteknek mutasson alternatívát, hogy ne csak termékeikkel, hanem bútoraikkal is példát mutassanak. A tervezési folyamat végén létrejött egy olyan üzletberendezési tárgykollekció, melynek elemei illeszkednek a zero waste szemlélethez.

Ülőbútor – Cserba Anna

Az adaptív tervezői hozzáállás alapvetése, hogy a feladat által támasztott igények előrébb valók, mint a designer személye. Anna mestermunkájában erre a tervezői metódusra szeretett volna reflektálni egy olyan ülőbútorral, ami tökéletes szinkronban van környezetével. Az alkotás során nagy hangsúlyt helyezett a tervezésmódszertanra, így a tervezés az elképzelt helyszín, a Magyar Zene Házának elemzésével indult, amiből kiderült, hogy az épület az épített környezet és a természet kapcsolatát igyekszik erősíteni. A Nexus organikus, lágy formáival és természetes anyagával erre a gondolatvilágra reflektál.

// /

A diplomamunkák a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezés MA szakán készültek

Témavezetők: Vető Péter | Lakos Dániel | Juhász István | Koós Pál | Juhász István

Konzulensek: Ébli Gábor | Zwickl András | Simon Andrea | Schmidt Andrea | Szentpéteri Márton

Szerző: DIS