Józsefváros stílusa – Szabó Korinna ruhakollekciója


Számomra a divattervezés az a kommunikációs eszköz, amivel reflektálni tudok az általam látott és értelmezett szituációkra – meséli Korinna, erre pedig mestermunkája a legjobb példa. Naponta kétszer háromnegyed órát zötykölődött a 99-es buszon, ennyi idő pedig elég volt arra, hogy megfigyeléseiből egy hatdarabos ruhakollekciót készítsen, amiből mindegyik look egy-egy megállót képvisel – Blaha Lujza tértől a Vajda Péter utcai szépségszalonig.


A nyolcadik kerület ikonikus része Budapestnek. Veszélyes környéktől kezdve sokszínűségig többféle asszociáció létezik, de az biztos, hogy mindenkinek van véleménye a „nyolckerről”. Az ott élők számára viszont – a már-már elviselhetetlen autós forgalom mellett – a városfejlesztések felfokozott ritmusa uralja a hétköznapokat. Józsefváros változik, lüktet, pezseg, mindig történik valami – többek között ezt vette észre Korinna is a 99-es buszon ülve.

„Eleinte autodidakta módon fotóztam és rajzoltam azokat az elemeket, karaktereket, részleteket, amelyek számomra érdekes voltak. Próbáltam gyűjteni azokat a mozzanatokat és pillanatokat, amik számomra a járatot és az adott környezetet megkülönböztetik a többitől.”

A ruhákon több helyen köszönnek vissza jellegzetes épületek – színként, sziluettként vagy valamilyen részletmegoldásként. Például a Varga Péter utcánál található Szépségszalon épülete, amely élénk színeivel szinte kiugrik a sivár utcaképből. Korinna ilyen és ehhez hasonló logika szerint figyelt, gyűjtött, feldolgozott, hogy aztán körvonalazódjon hat ruhaköltemény, egyben a K99 kollekció…

1_PUPPY TAMER

„Az első öltözék a II. János Pál Pápa térhez köthető, ahol a Blaha Lujza tér kaotikussága némileg még érzékelhető, de egybefonódik a tavaly felújított zöld parkkal, a rengeteg kutyasétáltatóval. Ez a két jelenet abszurd harmóniája keveredik az öltözet jellegében. A Blahán megforduló bomberdzsekis emberek és a kistestű kutyák színes, sokszor a gazdával egyező ruháinak egyvelegét emeltem át.”

2_SECRET TREASURES

„A második öltözet a Mátyás teret szimbolizálja, aminek színvilágát a téren található 1870-es évek végén épült ház adja. Már csak bomladozott falait és bejáratát láthatjuk, de fakó rózsaszín falával és barna kapujával jellegzetes eleme a térnek. A tér lakóházakkal körbehatárolt parkjával nyugodt környezetet mutat, ahol sokszor padon üldögélő nénik időznek jellegzetes steppelt kabátjukban.”

3_SHINE

„A harmadik öltözék a Kőris utcai megálló hangulatát adja vissza, ahol a Kétfarkú Kutyapárt által színesre festett megálló kilép úgymond a környezetéből. A megálló környezete szinte teljesen sivár, lebontott lakóépületek veszik körül a megállót, ahol sokszor fordulnak meg fiatalok, akik a belvárosba igyekeznek esténként kiöltözve és bulira készen. A buszmegálló sivár képe és az ott várakozó élénk, kirívó öltözékű emberek egyvelege adja számomra vissza az utca jellegét.”

4_SHOPPING CULTURE

„A negyedik lookot a Delej utca és környezete inspirálta. A reggeli bevásárlásról hazainduló nyugdíjasok színes, kockás poliészter szatyrai és táskák tömkelege látható ilyenkor az utcán. A szatyorkavalkád némileg a szocialista világot idézik fel a végeláthatatlan műanyaghalmozással. Ennek a világnak a mintavilágát leredukálva alkottam meg egy nyárias, letisztult öltözéket.”

5_BEAUTY WORKER

„Az ötödik öltözet a Vajda Péter utcai megálló világát idézi, ahol a kereszteződésben találkoznak a kínai negyed épületei a 10. kerület gyártelepeivel. Ez a két erősen eltérő világ találkozása adta a fő ihletet.”

6_SPORTFIELDS

„Az utolsó ruházat a Sporttelep megállót szimbolizálja, ahol rengeteg fiatal sportoló fordul meg, ennek formai, anyagi és képi világát jelenítettem meg az öltözetben.”

// /

A diplomamunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat- és textiltervezés MA szakán készült, témavezetője Tomcsányi Dóra, konzulense Berky Tamás és Kele Ildikó voltak

Korinna további munkáit Instagram-oldalán találjátok

Szerző: DIS