Fenntarthatóság: jól csengő marketingszöveg vagy valódi tervezői magatartás?


A Sportaréna alagsori lépcsője után fekete függönyökön keresztül léptem a kiállítótérbe, melyben a gondosan elrendezett enteriőrök színpadi díszletként tárultak elém. Ebben a különleges, kissé eklektikus látványban könnyű volt elveszni, és még annál is könnyebb volt megfeledkezni egy fontos dologról: a fenntarthatóságról. Az idén harmadjára megrendezett S/ALON a hazai lakásdesign szereplőinek felvonultatása mellett az aktuális trendekről és innovációkról is képet ad, többek között ezért is voltam kíváncsi: valóban annyi terméket meghatároz manapság a környezettudatosság?


Annyi biztos, hogy szinte minden pódiumon elhangzott a bűvös kifejezés. Azonban az expót körbejárva világossá vált: kevesek mögött áll valós szándék. Példának okáért egy marhabőr burkolatokkal foglalkozó cég képviselője áhítattal ecsetelte, hogy ha kell, egy egész fürdőkádat is bevonnak ezzel az anyaggal. A termékeik pedig maximálisan fenntarthatóak, hiszen a bőr- és húsipar hulladékát használják – arról persze nem esett szó, hogy a klímaváltozás már csak a kérődzők tenyésztésének csökkentésével is mérséklődne. A kiállítás mégsem volt összességében csalódás, találtam néhány olyan résztvevőt, akikben felleltem a követendő példát.

Artnes – My Paper Project

Sloan Ági érdes textúrájú, tojáshéjra emlékeztető lámpabúráit papírmaséból készíti műhelyében. Bár az eljárás maga végtelenül egyszerű – hiszen nem kell hozzá más, csak papír és ragasztóanyag –, mégis jól példázza a környezettudatos gondolkodást. Maga a produktum sem bonyolult, de megállja a helyét akár egy modern enteriőrben is, a mögötte húzódó filozófia pedig rámutat arra, hogy tervezőként nem szükséges újra feltalálni a spanyolviaszt, elég friss szemmel rátekinteni a gyermekkorban megismert technikákra.

EGE – ReForm modul szőnyegek

Az EGE szőnyegek mintáját a természet formái ihlették, előállításuk pedig nem kíván kárt tenni a múzsában. A ReForm kollekció darabjai 100%-ban újrahasznosított – és újrahasznosítható – alapanyagból készülnek: PET palackból és tisztított halászhálóból. A dán gyártó alapelve a fenntarthatóság, céljuk pedig nem kisebb, mint az egész iparág színvonalának emelése karbonlábnyomuk csökkentésével. Ebben pedig nem tétlenek, ők az elsők, akik öt év alatt elérték, hogy egész kínálatuk Cradle to Cradle™ tanúsítvánnyal rendelkezzen.

A bölcsőtől bölcsőig (cradle to cradle) elv olyan fenntartható, biomimetikus üzleti stratégiát takar, amely a természet regeneratív ciklusát utánozva használja fel a tervezés, a gyártás és a fogyasztás során termelt hulladékot. A természetben, amikor egy fa vagy állat elpusztul vagy hulladék keletkezik, ez a hulladék lebomlik és tápanyaggá válik egy másik folyamat számára. (Kreatívipari szótár)

Socowoo – TAAL

Ezek az ruganyos textildarabra emlékeztető tárgyak krionból készülnek. Egy olyan anyagból, mely kétharmadrészt ásványi eredetű és 100%-ban újrahasznosítható. A legtöbb polimerrel ellentétben ellenáll az UV sugaraknak, az extrém környezeti hatásoknak, illetve antibakteriális, de nem mérgező. Alakformálása pedig – ahogyan a TAAL tálkollekció is mutatja – szinte korlátlan. A krionhoz hasonló, sokrétűen felhasználható anyagok felvethetik bennünk a kérdést: valóban szükségünk van például fára vagy műanyagra?

// /

ARTNES | SOCOWOO | EGE CARPETS

Szerző: Zsurbej Jázmin