Az egyensúly keresése – Szigeti Orsi kollekciója a fenntarthatóság jegyében


Megtalálható-e az egyensúly a tervezésben és kivitelezésben, hogy egyszerre legyen időtálló, hordható és környezetbarát? Szigeti Orsi ezen kérdések mentén alkotta meg Finding Balance c. diplomakollekcióját – az elkészült ruhadarabokról és személyes történetéről is beszélgettünk vele.


„Ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni egy márkáról vagy egy termékről, hogy teljes mértékben fenntartható, rengeteg mindennek kellene megfelelnie, ami sok esetben nem kivitelezhető. Például a megfelelő anyagok és technológiák alkalmazása, a lokális erőforrások kihasználása vagy éppen a termékek időtállósága” – meséli Orsi, akinek nézőpontváltása egy dokumentumfilmhez kötődik.

A The True Cost című film a fast fashion árnyoldalára fókuszálva mutatja be, hogy mi is a valódi ára az olcsó ruhadaraboknak. A megrázó alkotásban többek között a Rana Plaza ruhagyár is megjelenik, ami 2013-ban omlott össze az engedélyeztetések nélküli ráépítések miatt – és ez csak egy a sok fast fashion gyár közül. Orsi mindezek után gondolta újra vásárlási szokásait és tervezői hozzáállását, olyannyira, hogy 2021-ben már a fenntarthatóság témáját dolgozta fel mestermunkájában is.

„Szerintem a fenntarthatóságra való törekvés a leghitelesebb kifejezés. Igyekszem reálisan gondolkodni erről a nagyon összetett témáról, hogy ne csapjam be saját magamat se, és hogy mindig tanuljak a fenntartható divat területén. A Finding Balance számomra két ellentétesen működő világ harmonikus együttélését jelenti.”

A kollekcióban ez a két ellentét a természetes és mesterséges anyagok, illetve technológiák együttes használatában jelenik meg. Újrahasznosított műszálas textíliák találkoznak a biológiailag lebomló természetes anyagokkal, a kézzel készült, kötött struktúrák pedig a digitális printekkel egészítik ki egymást. A fenntarthatóság és egyensúlykeresés mellett ugyanakkor legalább ennyire fontos szempont volt az időtállóság is.

„Szeretem az egyszerű, hordható ruhákat funkcionális és nőies részletmegoldásokkal. Több tervezésemben is megjelenik a változtathatóság lehetősége, így bárki saját ízlése szerint alakíthatja a ruhákat. Szerintem ez is segíti az időtállóságot, hogy ne váljon unalmassá egy ruha, és ne akarjon idő előtt megválni tőle tulajdonosa.”

Orsi egyensúlykeresését egy thaiföldi utazás is segítette, ahol találkozhatott a helyi, tradicionális szöveteket készítő termelőkkel, de a szakmai tapasztalaton kívül az ott élő emberek személyisége is üdítő hatással volt rá – a „finding balance” mottót azóta használja privát életében is.

// /

A mestermunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervezés MA szakán készült, témavezetője Kele Ildikó, konzulense Tomcsányi Dóra volt.

Szerző: Varjú Ági