Földi paradicsom a Ráth György-villában


Az Iparművészeti Múzeum évente kétszer rendezi meg Körforgásban című kiállítását, ennek keretében dolgoztak együtt idén ősszel a Romani Design két alapítójával, Varga Erikával és Varga Helenával. A tervezők Szűz Máriát és más női szenteket ábrázoló szentképekből inspirálódtak – nem véletlen. A római és görögkatolikus romák hitéletében – más közösségekkel ellentétben – fontosabb szerepe van a Szűzanya tiszteletének, mint Jézus Krisztus kultuszának. A Romani Design kollekciójával a hagyományos roma kultúrát igyekszik közelebb hozni az emberekhez, így ösztönözve mindenkit az elfogadásra.


Függő – Szűz Mária a gyermek Jézussal (20. század) & Szentkép a római Santa Maria Maggiore bazilika Havas Boldogasszony kegyképének ábrázolásával (Ausztria, 18. század vége)


Az Iparművészeti Múzeum megbízására hét ruha készült el, az első öltözet a Templom nevet kapta, amely azt hivatott érzékeltetni, hogy mennyire fontos Erika és Heléna számára a vallás. Az anyaság és a felmenőik iránt érzett tisztelet az elejétől fogva fontos eleme a kollekció összes darabjának, a minták motívumrendszere szinte egy labirintus. Spirituális úton vezet végig bennünket, ahol a tervezők anyai nagyanyja és édesanyja Madonnaként jelennek meg, Erika a gyermek Jézus képében tűnik fel, kisöccsük pedig puttóként repíti fel nagyanyjuk portréját.

Áldás és Ünnep – szoknya felsővel (2021)


„Ez a ruha az Áldás címet kapta, amely a családunktól kapott áldásokra utal. Aki megkapja, annak lelkébe ünnep költözik” – írja Farkasdy Melinda, a kiállítás egyik társkurátora.

A ruhák minden egyes részlete az adott szimbólumot hivatott erősíteni, legyen szó fekete tüllről vagy gyöngyöktől csillogó csipkéről. A tervezők szerint, ha kellő tisztelettel vagyunk felmenőink és a tradíciók iránt, akkor megteremthetjük saját Földi paradicsomunkat, amelyet a ruhákon színpompás rózsák szimbolizálnak.

Földi paradicsom – szoknya felsővel (2021)


A nők életében kulcsfontosságú az önállóság, hogy saját útjukat járják, ezért volt elengedhetetlen a Női emancipációról szóló ötödik darab elkészítése. A szoknya részén feltűnik egy új részlet, a csatkai Madonna arcképe, illetve a pelikán, amely a kereszténységben a szenvedés árán való megtisztulást és a szeretetet is jelképezheti. A földi paradicsom után a mennyországba jutó Ártatlanság következik, amelyet a gyengéd színek és az előző ruhákból visszatérő minták érvényesítenek.

A csatkai Mária-kegyszobor felöltöztetése


A kollekció utolsó darabja kivételt képez, ugyanis tárgyi mivoltában nem található meg a múzeumban. Csatkán, Komárom-Esztergom megyében évente megrendezik a csatkai búcsút, ahova rengetegen zarándokolnak el, hogy új ruhát adományozzanak a Mária-kegyszobornak. A múzeum felkérésére a tervezők készítettek egy öltözetet a csatkai Szűz Mária számára, amely a továbbiakban a szobor ruhatárában foglal majd helyet. Ezzel a mozzanattal az Iparművészeti Múzeum nemcsak új gyűjteményezési irányt nyitott, hanem a Ráth György-villa egyre szűkülő raktárkapacitásának problémájára is egy alternatív megoldással szolgált.

// / 

A Romani Design további munkáit ITT, a kiállítás részleteit pedig ITT találjátok

A kiállítás 2021. szeptember 23. és 2022. január 2. között megtekinthető a Ráth György-villában

A kiállítás kurátora Horváth Judit PhD, társkurátorai Farkasdy Melinda és Komporday Rita voltak

Szerző: Szalay Csenge