Rendszeren belül és kívül – Tallér Vivien portfóliója


Objektív, rendszerszintű gondolkodás és elmerülés az érzékeny, színes intimitásba – látszólag két olyan világ, melyek elsőre nemigen férnek meg egymás mellett. Tallér Vivien grafikai munkáit megismerve ugyanakkor ez az ellentmondás mégsem tűnik olyan feloldhatatlannak.


„Szeretem azt amikor több felületen kell megoldani egy problémát és rendszerben kell gondolkodni. Izgalmasabb” – foglalja össze röviden Viven, hogy mi volt az alapvető hozzáállása a Central Library arculatának megtervezésekor. Munkájában valóban érezhető a törekvés a jól felépített struktúrára, a digitális web felületektől az analóg merchtárgyakig minden elem átfogóan egy egységes vizuális nyelvet beszélő identitássá válik. Ehhez a következetes griden való gondolkodáshoz jól passzol a Morse-kód vagy a kettes számrendszer, melyeket inspirációs és alkotóelemként használt fel.

Idei, jelenleg is futó tervezési feladatában hasonlóan dolgozza fel a Buy Nothing Day programját, és bár a projekt még nem zárult le teljesen, a már most is látható részmegoldások szintén felkészültségéről és elmélyültségéről adnak tanúbizonyságot.

Érdekes látni emellet azt is, hogy Viven alkotói attitűdje nem szorítkozik kizárólagosan a szigorúan vett problémamegoldó tervezőgrafikai hozzáállásra – többi munkájában egy bensőséges, érzékeny és virulens világot ismerhetünk meg. „Szeretek alkalmazott dolgokat is csinálni, de amikben a lelkem benne van, azok inkább az illusztrációk. Kicsit szabadabb terület. Az illusztrálás néha terápiás jellegű, a sketchbook például nálam vizuális naplóként is funkcionál amellett, hogy a tervezésekhez is vázlatolok benne.”

Karcos vonalak, mérges színek, finom női alakok és eltúlzott karakterek a visszatérő szereplői ennek az intim világnak. Legyen szó versillusztrációról, a sketchbook lapjára hanyagul odarifkált növényekről vagy hétköznapi tárgyakat ábrázoló rajzról, érezhető a nagy fokú személyesség és érzelmi bevonódás, mellyel szemlélőként is könnyű azonosulni.

Valahol e két világ határán helyezkedik el a Graphicard kártyapakli sorozata, melyben mindkét világ erényei egyidejűleg tudnak érvényesülni. Egyszerre van jelen a részletekre kiterjedő, átfogó rendszerű feladatmegoldás és a játékos, egyéni karakterekre fókuszáló ábrázolás. Vivien látszólag ösztönös könnyedséggel mozog a saját maga által felépített rendszeren belül és kívül – érdemes lesz követni őt további kalandozásai során is.

// /

Vivien további munkáit INNEN éritek el

A projektek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika BA szakán készültek

A Buy Nothing Day mockupjai a SédShop.Co műhelyéből származnak

Szerző: Laufer Miklós