„Megkérgesedtem” – Tóth Lili installációi a hajléktalanok nehézségeiről


Vajon a természet meddig képes megmaradni egyensúlyi állapotában? Szüksége van egyáltalán emberi beavatkozásra? És mi van azokkal az emberekkel, akik kénytelenek alakítani környezetükön? Tóth Lili térkísérletével arra keresi a választ, hogy a szociálisan kiszolgáltatott, utcán élő emberek milyen viszonyban vannak a természettel, illetve milyen lehetőségeik vannak egyéni életterük kialakítására.


Vannak olyan tényezők életünkben, melyeket megpróbálunk figyelmen kívül hagyni, ezzel viszont gyakran súlyos problémákról nem veszünk tudomást. Ilyen például az utcán vagy erdőben élő emberek jelenléte. A hajléktalanok rendkívül kiszolgáltatottak a környezeti hatásokkal szemben, a természetbe való beavatkozásuk pedig elsősorban nem esztétikai, hanem életfenntartási szükséglet.

Az ágakon hajléktalanoktól idézett mondatok és kulcsszavak olvashatók, az erőteljes mondanivaló mellett felhívják a figyelmet azokra a problémákra, melyek a hajléktalanok számára mindennapos kihívást jelentenek. Az összefonódó ágak a marginalizált közösségek kapcsolódásait, valamint a környezettel való együttélést szimbolizálják. A „kontrollált környezet” – akárcsak Lili installációja – az emberi beavatkozás nyomát viseli magán, egyúttal kommunikációs felületekként is funkcionál, mely pontos dekódolásához, átérzéséhez elengedhetetlen jobban megismerni a nyomhagyót.

Habár számos szociális témájú, érzékenyítő projekt látott már napvilágot, ebben az esetben a probléma eredetének lírai feltárását, megértését is láthatjuk. Az installációhoz felhasznált letört ágak valamikor egy fa részét képezték, egy nagyobb, működő rendszerből, élő szervezetből lettek leválasztva, magukon viselik életútjuk nyomait: sérüléseket, termékeny és terméketlen, kedvező és viszontagságos időszakokat. Akárcsak azok a személyek, akikkel az utcán találkozhatunk.

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika MA szakán készült. A kurzus témavezetője Lakner Antal, konzulens pedig Sosity Beáta volt.

Szerző: Sáringer Anna