Gördülékeny alternatívák nagyvárosi élethez


Mindannyian érezzük a világjárvány azon hatását, amely a házhozszállítási szolgáltatások expanziójával járt. Az egyre több (és egyre nagyobb) személyautótól túlzsúfolt városokban a kiszállítás megreformálása elkerülhetetlennek tűnik, de az ingázók, „cipekedők”, a gyalogosok mobilizálása, a kis környezeti terheléssel üzemelő és kis térfoglalású járművek éppúgy fókusztémák, mint az emberi erővel hajtott közlekedési eszközök – valamint az erre épülő szolgáltatási formátumok – támogatása. Cikkünkben olyan kísérleti koncepciókból válogattunk, melyek gördülékeny alternatívákat nyújthatnak a megváltozott városi élethez.


Guthy Máté és Kristóffy Róbert egyaránt elnyerte a Stefan Legyen Kiválósági Ösztöndíjat, közös projektjükben ezúttal egy olyan eszközt terveztek, ami kompaktságában, az elemek variálhatóságában, és a tárolórekesz multifunkcionális, bővíthető mivoltában nagy segítséget nyújthat a postai dolgozók mindennapjaiban.

A postások – régóta megújításra váró – eszköztárának fejlesztésével a szállítás, a ruházat, valamint a biztonság kérdései kerültek előtérbe. Koncepciójuk egyaránt megoldást nyújt a körzetekbe való kijutásra, de a szállítási címek közötti mozgást is könnyebbé tehetné, így a leterheltség csökkenését és a hatékonyság növekedését eredményezné.

Berzsák Bulcsú és Szilágyi Nóra projektje a micromobility témakörének egy másik megközelítése. Eszközük azoknak az embereknek kínál alternatívát, akik nem tehetik meg, hogy saját üzlethelyiségben árulják termékeiket, mivel áruik gyakran függenek a szezonalitástól. Helyi termelők és kézművesek segítésével egy olyan rendszer létrehozását tűzték ki célul, amivel áthidalható a szigorú keretek között tartott helyspecifikus árusítás.

A tervezők szavait idézve: „Célunk egy olyan szolgáltatásba ágyazott jármű tervezése, amely teret ad a városi utcai árusításnak, mobilitást biztosítva a résztvevőknek. Fokozatos módon pedig célunk az új árusok bevonása, az utcakép felpezsdítése.”

Szokalopulosz Zoe és Varga Ildikó témafelvetése a téli járművek egy üde színfoltja lehet. A tervezés a kisiskolás korosztályt célozta, így nemcsak a sport, hanem a játékosság is kiemelt szerepet kapott: a LUMI „kerékpár” havas környezetben nyújt biztonságos, ismerős, de korántsem szokványos közlekedési és sportolási lehetőséget.

A szerkezet különlegessége a gömbcsuklós szántalp és a tömörgumis, redőzött, széles hátsó kerék, valamint a rétegelt lemez mint rugalmas és természetes alapanyag. A játékos, gyermeki könnyedséghez az egyedi szín- és textúra-kombinációkban rejlő kusztomizációs lehetőség is hozzájárul.

Oszkai Virág és Lajos Tamás Jakab formatervező hallgatók nem egy újszerű járműben gondolkodtak, hanem a folyamatosan utcán lévő futárok számára terveztek egy olyan állomást, ami teret biztosít a szállításközi pihenéshez, kikapcsolódáshoz, vagy akár az eszközeik karbantartásához. Ma a legtöbb futárcég nem létesít központokat ilyen célokra, túlzás nélkül nevezhetjük hiánypótlónak a koncepciót.

A TATU mindezek mellett jól pozicionálható, egy személyautó parkolóhelyének alapterületével számoltak a tervezők, így a moduláris kapszulák a forgalmas futárútvonalak mentén könnyedén telepíthetőek lennének, nem utolsósorban pedig ideális pihenőhelyként szolgálhatnak a túlhajtott futárok számára.

// /

A tervek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének hallgatói készítették a Micromobility 2021 projekt keretein belül, témavezetőik Húnfalvi András és Ruppert Dániel volt

Szerző: Horváth Norbert Péter