„Ahol megkötések nélkül mozoghatok” – Hannünda illusztációk a divat és a zene határán


Merész gesztusok, pazar látványvilág, váratlan kontextusváltások. Wieszt Johanna textil szakos a MOME-n. Divatgrafikáit dalszöveg-részletekkel vegyíti Instagram oldalán, a Hannündán. Mozgalmas alkotói világának hátteréről kérdeztük.


Johanna tervezői érdeklődésének középpontjában amintatervezés áll. A divatgrafikai ábrázoláshoz szükséges technikai tudást, elmondása szerint, Hajdú Anettől kapta meg. Az ő óráján lett szerelmes a műfajba és a kollázs technikába. De hogyan kapcsolódik ehhez a zene?

„Kellett valami, ami pluszt ad a rajzokhoz” – mondja. „Kiskorom óta foglalkozom zenével, fuvolán játszottam. Akkor nagyon sok műfajba belekóstolhattam, és ez azóta is szokásom. Rengeteg szöveg, dallam van a fejemben, és a zenével mindig meg tudtam mozgatni az embereket. A dalszövegek pedig segítenek abban, hogy könnyebben azonosuljanak a rajzaimmal.” A zenei referenciák ráadásul teret engednek neki, hogy kilépjen a klasszikus divatgrafika keretei közül.

A grafikákban megjelenő sorok meglehetősen széles választékot kínálnak; a retrótól a 2000-es éveken át egészen a Krúbi-szövegekig. Johanna elmondta, hogy törekszik szövegválasztásaival rámutatni; ahány ember, annyi hangulat párosul egy-egy számhoz.

„Szeretem kifordítani az aktuális lelkiállapotomat. Ezzel közel hozom magam olyan zenékhez is, amiket máskor nem hallgatnék meg.”

Elsőre mégsem a szöveg az, ami megfog minket. A figurák és a színek gesztuskészlete olyan palettát vázol elénk, ami messze a komfortzónánkon kívül esik. Hatalmas szemek, vad arckifejezések és erőteljes pózok. „Szándékosan használom a túlzás eszközét; mindig nagyon tetszett, ha valakinek nagy szeme vagy szája van, mert azt jobban megnézik.”

A zsúfolt képi világ azonban egy jól átgondolt munkafolyamat eredménye: „Először mindig a dalszöveg van meg, és aztán áll össze fejben, hogy mit is szeretnék rajzolni. Nagyon sokat inspirálódom magazinokból, divatfotókból. A kollázst nagyon kedvelem. Egyébként már teljesen ráállt erre az agyam. Van, hogy csak bevillan egy mozdulat, vagy egy összkép és máris rajzolok.”

Az Hannünda-grafikák tükrözik az alkotó textilminta tervezésben képviselt stílusát is. Élénk színek, bátor kombinációk és vad gesztusok dominálnak munkáiban. Elmondása szerint, nála ösztönösen jönnek az erős színek, amivel néhány egyetemi feladatnál meglehetősen próbára is tette magát. „Mikor impresszionizmus volt a témánk, nem tudtam kifejezni magam a saját színvilágommal, de többségében találok rá módot, hogy belecsempésszem kedvenc tónusimat a mintatervekbe” – meséli.

Johanna a minták formakészletével is igyekszik játszani. Édenkert témájú tervezésében például vadállatokat ábrázolt markánsan, fogakkal, vicsorogva. A vizuális eszközök választéka és a színek tónusai a tartalomhoz igazodnak. Számos réteget és vonalstílust alkalmazva mintái éppúgy „kiabálnak”, mint a rajtuk szereplő vadonbéli állatok.

„Szeretem, ha valami karakteres és figyelemért kiált.”

A grafikái is a harsányságról szólnak, és érezni rajtuk, hogy oldott, könnyedséggel teli folyamat megkomponálni őket. Az alkotó mesélt arról is, hogy ez a hobbi-projektje, ami menedéket nyújt számára: „sokszor érzem azt, hogy a napi teendők és az egyetemi feladatok mellett kell egy olyan tér, ahol szabadon mozoghatok.”

A Hannündára az Instagramon keresztül rátalált egy kollaborációs lehetőség is. Csibsz, a fülbevalókat készítő lány hasonló stílusban dolgozik, így a két alkotó közösen létrehozott egy kollekciót, amibe a grafikák is belekerültek valamilyen módon. Ami pedig a továbbiakat illeti, rejlik a projektben potenciál: „sokat gondolkodtam, hogyan lehetne ezt több felületen is elérhetővé tenni, de a jogi kérdések miatt ez még a jövő zenéje. Mindenesetre szívesen dolgoznék együtt grafikusokkal, képzőművészekkel, esetleg zenészekkel is.

// /

Szerző: Frankó Nóra