Generációk hídja – Ujvári-Zsiga Luca örökölhető brosskollekciója


Tárgyakat generációkon keresztül hagytak ránk családunk tagjai, ezek néhol értékesek, néhol pedig olyanok, mint nagyi operai róka bundája, amelyen még a preparált róka feje is ott virít. Akárhogy is, nehéz olyan tárgyakkal találkozni az öröklések során, amelyek kifejezetten és stílusosan töltik be egy időkapszula szerepét. Ujvári-Zsiga Luca ezt a kihívást vállalta mestermunkájában.


„Olyan tárgyat szerettem volna tervezni, ami eleve az öröklésre készül, egyetemes élményt közvetít, az összetartozás érzését erősíti, miközben a környezetre is utal” – ez a gondolat jelentette Luca tervezésének gyökerét.

A köralakú fém brosskészlet koordináták segítségével örökíti meg legszebb pillanataidat. Belegravírozva tovább adhatod emlékeidet unokáidnak, dédunokáidnak. A Meeting Point tulajdonképpen egy időkapszula a mellkasodon. A gravírozott számok ráadásul nemcsak a helyszínt őrzik, hanem az eseményhez köthető személyek nevét és érzelmeit is.

„A tárgyat egy mondatként lehet leírni: a mondat alanyát, a tárgy aktuális tulajdonosát egy furat jelöli, az állítmányt, a boldogságot a korong szimbolizálja, míg a boldogság helyszínét a furat mögött megjelenő vésett koordináta mutatja.”

A cél a családtörténet megjelenítése, egy családtag összekapcsolása saját múltjával és olyan helyszínekkel, amelyeket szerettei hagytak rá egy pozitív emlékekben.

„Az adatok egymás után jelennek meg a korongon, az első tulajdonos a körív külső felén jelöl, az őt követő generációk egyre beljebb haladnak. Egy korongra három generáció fér fel, ennek megfelelően egy tárgy három generáción keresztül használható.”

Három generáció után pedig jöhet az új korong, amibe a soron következő tulajdonos tud egy emléket manuálisan elmenteni szeretteinek. Hogyan is néz ki ez, amikor több mint egy gyerek van a családban?

A tervező kinevezett egy Origó karaktert a családfájában, aki tíz korongra jegyzi fel boldog emlékét. Ezt a tíz korongot szétosztja örökösei között egy általa meghatározott időpontban. Ilyen alkalom lehet például egy esküvő, születés, érettségi, de akár egy teljesen egyszerű nap is, amit ő ideálisnak gondolt.

„Az Origó a megjelölt korongokon kívül arányosan három-három üres korongot is szétoszt. Eltérő családszerkezet esetében több vagy akár kevesebb korongot is ajándékozhat. Az üres korongok a hordozón maradnak, ugyanakkor, ha több korongot jelöl meg és ad át az örökösének, azzal hosszabban fenntartható az öröklési lánc.”

Ez a brosskészlet csupa jó emlék mentén kísér végig egy családfát, és kiváló analóg kommunikációs rendszerként működik a viselő múltja és jelene között.

// /

A mestermunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémművesség MA szakán készült 2021-ben. Ujvári-Zsiga Luca témavezetője Mohácsi András, konzulense Tóth Zoltán, szakdolgozati konzulense Ébli Gábor volt.

Szerző: Nagy-Kárpáti Fanni