Közösségépítés és az alkotás szabadsága – Interjú Bella Tamarával, a MOME Zine Klub alapítójával


Bella Tamara Zine Klubja a Hollandiában töltött Erasmus élményeiből inspirálódott. Ennek alapja a kiadványkészítés, a kötetlen alkotás és a meglévő ötletek továbbfejlesztése. Tamara elképesztően mozgalmas és izgalmas vizuális világa szerintem nagyon jó kiindulási alapot nyújt az alkotáshoz. Arról kérdeztem, mi az, ami őt inspirálja, mik a nehézségei egy ennyire szabad folyamatnak, és hogyan születik meg egy közösségi zine.


Miért zine?

Ez egy olyan formátum, aminek nincsenek igazán határai és nem kell hozzá semmilyen előképzettség, hogy valaki összerakjon egyet. Ha van egy jó gondolat, már lehet is csinálni. A klubban még a zine-készítés sem feltétel, de ez az az irányvonal, amire a kezdetekkor gondoltam, főleg mert én is többet készítettem már.

Mik a nehézségei egy közösségi zine létrehozásának? Mik azok az elemek, amik segítik az egységes vizualitást?

A szervezés jelenti a legnagyobb kihívást. Az alapvető elképzelésem az volt a Zine Klubbal kapcsolatban, hogy mindig közösen találunk ki majd témákat, de az egyes alkalmak során ez elmaradt. Kiderült, hogy sokkal nagyobb összefogást igényelne, amit nem lehet erőltetni. Így általában egy-két emberrel együtt találjuk ki a témát, vagy ha valakinek van konkrét elképzelése, az alapján haladunk. A másik megoldás a teljesen szabad fejlesztés; mikor gondolattöredékekből rakunk össze különböző egységeket, mint egy puzzle-t és közben közösen találunk ki valamit.

A vizuális egységesség ezeken az alkalmakon nem is mérvadó, hiszen a cél sem egy teljesen kész termék megvalósítása, hanem inkább egy laza alkotási folyamat.

Ami megkönnyíti a közös zine létrehozását, az egy olyan, konkrét témamegjelölés, amely teret enged sok ötletnek. Segíthet a vizuális megjelenítés korlátozása is, például a színek vagy a képméret meghatározása.

Milyen vizuális inspiráció alapján dolgoztok? Hogyan születik a döntés az egyes alkalmak témáit illetően?

Különböző zine-eket, képregényeket szoktam behozni, és van, hogy mások is behozzák a kedvencüket vagy az éppen őket inspiráló dolgokat. Az egyes alkalmak előtt általában körbekérdezek, hogy van-e valakinek olyan témája, amivel szívesen dolgozna, de rendszerint menet közben alakul ki a téma a vezetett „játékok” során. Izgalmas, hogy van egy kerete az alkotásnak: a struktúra adott, de hogy miről szóljon és mi lesz a végeredmény, az változik.

Bella Tamara zine kiadványa


Mik a jövőbeli terveid a Zine Klubbal?

Mivel most diplomázok, ezért a legfőbb cél, hogy fennmaradjon a klub. Szeretném, ha ez nemcsak egy félév után kifulladó projekt lenne, hanem hosszabb távú dolog. A nyárra is szervezek közös rajzolásokat és lazább, nem mindig zines, de Zine Klubos dolgokat.

A cél az lenne, hogy bárki hozhasson projektet, amiben segítségre van szüksége, illetve, hogy legyen egy olyan közeg, amiben az alkotás szabadságához visszatérve, feszültség és elvárások nélkül lehetne alkotni és kikapcsolódni.

Jelenleg leginkább az animációs közeg vesz részt az alkalmakon, de jó lenne, ha másokhoz is szélesebb körben eljutna. Egyelőre csak ezek a kis dolgok vannak tervben; a folyamatosság fenntartására törekszünk, de később jó lenne vásárokra menni, belekóstolni közösen a printelésbe is. A klub miatt már hívtak is egy workshopot tartani, ami június 11-én lesz a K11-ben.

Hogyan zajlik egy alkalom? Mi az, amit a legjobban szeretsz ezekben a workshopokban?

Általában én találok ki rövidebb-hosszabb feladatokat, amiknek van, hogy egy kisebb zine a végeredménye, de van, hogy csak rajzok és ötletek. Eddig általában az működött jól, amikor egy szintig mindenki fejlesztett valami apróságot, azt összekevertük és újraértelmeztük csoportosan. Nemrég elindítottam egy fókuszáltabb közös zine-t is a klímaszorongásról, aminek megadtam a konkrét „követelményeit”, de mindenki szabad interpretációja érvényesülhet benne. Amit a legjobban szeretek, az éppen a csoport szabad használata, és az, hogy erre lett egy tér, illetve a jó hangulat, ami az esetlen, gyors rajzokból és elvetemült ötletekből táplálkozik.

Szerinted miért releváns a zine – mint formátum – 2022-ben?

A zine önmagában hordozza a tökéletlenséget és azt, hogy nem is kell törekedni a professzionalizmusra. Az ötletek a féléves fejlesztések során sokszor elvesztik az erejüket, elfáradnak az alkotók és nincs sikerélményük. Ebben a formátumban még csak az sem cél, hogy legyen egy kiadvány, hogy legyen fizikai megtestesülése valaminek; ami fontos, hogy egy gondolat szabadon elinduljon és ne fáradjon el. Az alkotás öröme és az ötletek frissessége – illetve azok elengedése – ebben a formában tud leginkább megvalósulni, hiszen nincs tétje.

// /

A MOME Zine Klub online csoportja: ITT!

Tamara Instagramja: ITT!

Szerző: Zajácz Petra