CHEIR – Ülőbútor nem csak gyerekeknek


A gyerekeknek tervezett székek gyakran nem pusztán anatómiájukhoz alkalmazkodnak, hanem jellemzően a felnőttek által gyermekinek gondolt szín és formavilág köntösében, az étkezőhelyiség karakterétől teljesen független tárgyként vannak jelen. A CHEIR ezt a problémát módosíthatóságával orvosolja.


A Stefan Lengyel Ösztöndíjas formatervezési projekt, Nagy Tamás Máté korábbi munkája egy állítható ülésmagasságú etetőszék továbbfejlesztéseként indult. A cél az volt, hogy egy ilyen konstrukció ne csak gyermekkorban, de felnőve is teljes értékűen használható maradjon. A fejlesztés során a tervező fő szempontjai az átszerelés egyszerűsítése, a szerkezet finomhangolása és a gyártás megkönnyítése voltak.

A szerkezet úgy lett kialakítva, hogy egyszerűen adaptálhassuk az életkoronként eltérő ülésmagasság-preferenciákhoz. További előnye pedig az, ami a tervező számára kiemelten fontos volt, hogy a bútor ne csak pár évig, hanem az ember különböző életciklusain keresztül, a felhasználóval együtt „növekedve”, egy életen át használható legyen. Az ülőfelület magasságának módosítása két, akár pénzérmével is egyszerűen oldható csavar áthelyezésével, és az ülőfelület átfordításával történik. A választható ülésmagasság felnőttek számára ideális 46 cm-es, valamint a 4-11 éves körüli korosztály számára megfelelő 54 cm-es lehet.

A felhasznált anyagok tekintetében szintén fontos a tartósság és a fenntarthatóság, ezért került kiválasztásra a bükk mint fő alapanyag. A viszonylag homogén keményfa jól megmunkálható, a selyemmatt lakkozott felületkezeléssel pont annyira egyszerű, hogy a konstrukció szépsége, valamint a faanyag természetes textúrája képes legyen érvényben maradni. Az ülőlapok egy tábla idompréselt rétegelt lemezből készülnek, ami kifejezetten előnyös, ha tekintettel vagyunk a gyártási hulladék minimalizálására.

A hasonló, állítható magasságú székeknél gyakori probléma a szerkezet bonyolultsága, vagy a teljesen karakteridegen megoldások alkalmazása. Ebben a projektben viszont minden oda került, ahol lennie kell. A különböző részek csak erősítik a szék elemeinek vizuális egységét. Ez a karakter az, amitől a bútor „örök életű” maradhat, és amivel a gyerekek képesek lehetnek sokkal inkább a felnőttekkel egyenrangú félként az étkezőasztalhoz ülni. Tamás kutatómunkájában ki is emelte; „A gyerekek imitálás alapján tanulnak, és hajlamosabbak az asztal körüli jobb viselkedésre, ha ők is a nagyok székén ülhetnek és eszközeik hasonlítanak a felnőttekére.”

Ha megnövekedett termékéllettartamról beszélünk, fontos kiemelni a nevelésmódszertani fogás mellett az „érzelmi tartósságot”. A tervező ezt is különösen fontosnak tartja, hiszen ha egy tárgy van annyira tartós és praktikus, hogy mindennapi használat mellett egy bizonyos szintű kötődés alakuljon ki bennünk, akkor az képes egy olyan hozzáadott értékként jelen lenni, ami korunk felgyorsult és a mértéktartásra egyáltalán nem törekvő fogyasztói kultúrájában kifejezetten ritka.

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezés MA2 szakán készült, konzulensei Kiss-Gál Zsuzsanna és Püspök Balázs voltak

Szerző: Horváth Norbert Péter