A szépség keserű valósága – Bagoly Anna Tamara portfóliója


Bagoly Anna Tamara portfóliójában főként társadalmi kérdésekkel foglalkozik a fotográfia médiumát használva, de kísérletezik multimédiás megközelítésekkel is, hogyha a megfogalmazott üzenet képes ezáltal bővülni. Munkamódszere nem egyfajta igazságkeresésen alapszik, hanem több igazság összeütköztetésében látja meg a válaszokat. Bagoly Anna Tamara munkáiból válogattunk.


Önportré


Ugyanazokat a kérdéseket próbálom vonatkoztatni magamra és a világra is.” Így próbálja több aspektusból megvizsgálni egy adott helyzetet, többrétűen megválaszolni a kérdéseket. „Soha nem akarok egy irányba tartani. Mindig igyekszem diszkurzívan tartani a kialakult helyzetet.” Portfólióját olyan érzékeny témák kísérik végig, mint a szociális háló, biztonságos környezet, család, emlékezés.

MÉG FIATALOK VAGYUNK

Panna édesanyja általános iskolában tanárnő, számos olyan gyerekkel foglalkozik, akik nehéz sorsúak. Így került kapcsolatba a Göröndő családdal, ahol idegenkezűség során elvesztették a családfőt, illetve egyik testvérüket, a legnagyobb fiú pedig gyámja alá vette öt testvérét. Ezt az előtörténetet feldolgozva Panna rendőrségi archív fotókat emelt be a projektbe. 

Az foglalkoztatott, hogy a tragédia után a családon belül kialakult helyzet, a család dinamikája hogyan változott, és hogyan volt képes fennmaradni ilyen tragikus események után.”

A családot követve Panna a megváltozott szerepeket, az összetartást, hovatartozást és a traumafeldolgozást vizsgálta, és a Göröndő család belső működését örökítette meg.

NEVER EVER

Konzulens: Fabricius Anna / Sound Design konzulens: Hajnóczy Csaba

Varga Domonkossal közösen készült videomunkája a bezártságot vizsgálja. „Egy olyan állapotot örökítettünk meg, mikor a bezártságtól az ember elkezd olyan részleteket megfigyelni, amiket még sosem vett figyelembe, de valójában ezek csak a szemnek érdekes, banális dolgok.” Ilyesfajta fragmentumokra világít rá a videomunka. „Az ember szabadságot keres a bezártságon belül.” A képi elemek, vágások, hangok dinamikája a valóság absztrahálódását tovább hangsúlyozzák, míg olyan szintű lesz a torzítás, hogy a körülöttünk lévő dolgok szinte értelmezhetetlenné válnak.

MA-MA VOLT

A sorozat fókuszában Panna egy családi veszteséget dolgoz fel. Elhunyt nagymamája archívumát állította fel oly módon, hogy mindvégig tudta, nem a régi képekkel akar foglalkozni. Panna édesanyja elrakta nagymamája pizsamáit és kombinéit, ezeket fotózta le végül egységes fényben és háttérrel azt vizsgálva, hogyan képesek többek lenni, mint aminek elsőre látszanak. Hogyan képesek az emlékek tárgyakat élettel megtölteni? Panna édesanyja emlékein – és egy vele készített interjún – keresztül idézte fel nagymamája jellemét, mely egy interaktív weboldalként talált formát, ahol az emlékek és az emlékek tárgyai is egyaránt, egyidőben megtekinthetővé válnak, ezáltal Panna nagymamája személyiségének egy kis szelete is elénk tárul.

I FEEL MY WAY AROUND (PHOTOBOOK)

Konzulens: Kudász Gábor Arion

2019–2020 évfordulóján Panna Ázsiában töltött 2 hetet, ez idő alatt megélt benyomásait dokumentálta. Ösztönös kapcsolódást érzett a kultúrával, miközben idegen volt számára minden. „Működési mechanizmusában egy teljesen más világról beszélünk.” A szépség keserű valósága áll a sorozat fókuszában, Panna – egy turista szerepében – gyönyörködtető helyeket látott, de a sorozatban olyan elemek is megjelennek, ami a zord, mindennapi valóságot is reprezentálják. Ezzel a kettősséggel dolgozza fel Panna az átélt kultúrsokk élményét. A sorozat végül egy photobookban nyerte el végleges, fizikai formáját.


// /

Bagoly Anna Tamara a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA hallgatója, további munkáit INNEN éritek el

Az I FEEL MY WAY AROUND photobook anyagából július 17-én nyílik kiállítás a Margitszigeti Színház víztornyában

Szerző: Lázár Eszter