Betonszürke kilátások – Karácsony Ákos képei a Balaton beépítéséről


A vízpartok mentén gombamód szaporodnak az építkezések. Ma a Balatonon azt lehet tapasztalni, hogy a lakóparkok és luxuslétesítmények között a horizont lassan eltűnik a szemünk elől – vázolja Ákos az alaphelyzetet. Legtöbbünknek valószínűleg már ennyi is elég ahhoz, hogy felforrjon az agyvize, éppen ezért most egy kicsit lazítsunk a Balatonhoz fűződő érzelmi szálakon! Felejtsük el a nádasokat, a szelíden ringatózó ladikokat, a szocializmust, a kilencvenes éveket, a túlárazott ételeket, a gátlástalan építési vállalkozókat, a menetrendszerűen felbukkanó térkőburkolatokat – felejtsük el az egészet, inkább nézzünk rá a Balatoni kilátások c. sorozat képeire! Mert van itt egy fotós, aki végigjárta az összes balatoni települést, hogy kiderítse: létezik-e még határ a profitorientált beavatkozások és a természeti környezet között?


Az idei nyár egyik slágertémája lett a hazai vizek, ezen belül a tavak helyzete. Mintha érdemben először emelkedett volna fel a társadalmi tudattalanból az a nyugtalanító felismerés, hogy a strandolásra alkalmas tavaink – minden mesterséges törekvés ellenére – mégiscsak organikus képződmények. Saját ökoszisztémával, természeti mechanizmusokkal, törékeny biológiai egyensúllyal, ami per pillanat lehetővé teszi a fürdőzést. Persze nem előzmények nélküli a mostani aggodalom, kellett hozzá a Velencei-tó tömeges halpusztulása, a Balaton algásodása, nem utolsósorban a mostani aszályhelyzet. Ebben a forró kontextusban állt össze Ákos fotósorozata. Habár a témaválasztás aktualitása megkérdőjelezhetetlen, korántsem csak egy trend ügyes meglovaglásáról van szó.

„Kezdetben azt akartam tudni, hogy ha kevésbé ismert helyszíneket keresek fel, akkor mennyire lesz szembeötlő az építkezési láz. Sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy szinte már nem is számít, merre indulok, úgyis találkozom kisebb-nagyobb mértékű, problémás emberi beavatkozással.”

Az alkotó tehát nem eleve kiélezett témákat keresett, inkább azt dokumentálta, ami egészen egyszerűen a látóterébe került. Természetesen több öltönyös alakot és alapjaiban elcseszett beruházást is láthatunk, ezek mellett viszont ugyanúgy megjelenik a szocializmus kétes értékű térszervezési hagyatéka, a vízpartot és a lakóövezetet nemes egyszerűséggel kettévágó sínpálya, vagy az időközben szellemkastélyokká vált üdülők. Egy másik képen aztán előtűnik a hírhedt balatonfüredi görög falu is, ami szimbóluma lehetne a kétezres évek eszetlen turisztikai beruházásainak.

„Volt úgy, hogy a parton aludtam három fokban, vasútállomások mosdóiban tisztálkodtam. (…) Az építkezéseknél csak arra voltak kíváncsiak, hogy újságtól érkeztem-e.”

Egy-egy napos kiruccanásoktól kezdve a hosszabb kempingezésig több módon közelített témáihoz, végül a biciklis-sátrazós megoldás bizonyult a leghatékonyabbnak, mivel így olyan helyeken is sikerült fotóznia, ahol autóval vagy vonattal közlekedve aligha állt volna meg. Már önmagában ezért, a teljességre törekvő megközelítés miatt is figyelemre méltó a sorozat, arról nem is beszélve, hogy helyenként olyan erős kompozíciókat láthatunk, amikről simán el lehetne képzelni, hogy hosszas beállítások eredményeként születtek. Bárhogyan is, a Balatoni kilátások egy kicsit közelebb hoz minket az igazsághoz – dokumentarista a szó nemes értelmében.

Most pedig vissza az első bekezdéshez: elfelejtve az aktuális közbeszédet, a trendeket, a személyes emlékeket és az esetleges érintettséget… Szóval mit is látunk a képeken? A maximális komfort érdekében tövig gyalult partokat. Hattyúk tobzódását egy hotel tömött parkolója előtt. Lakkcipős sétára maradéktalanul alkalmas pázsitot. Egy újabb, minden elemében jelentéktelen köztéri szobrot. Betont, térkövet, kordont. FoRrÁsPoNtKöZeLi aGyViZeT! Groteszk, életszerűtlen, megalomán, fenntarthatatlan, gagyi, arrogáns emberi beavatkozásokat. Évtizedek óta halmozódó hibákat. A hibákból történő tanulás pedig látszólag nem opció. Fertő tó felkészül.

// /

A diplomamunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA szakán készült, témavezetője Gulyás Miklós volt.

Ákos további képeit Instagram-oldalán éritek el

Szerző: Sipos Máté