Frissdiplomás tervezők kollekciói debütáltak a MOME Fashion Show kifutóján


Három év kihagyás után ismét megrendezésre került a MOME Fashion Show, ahol a Textiltervezés BA, valamint a Divat- és textiltervezés MA szakon végzett hallgatók mutatták be munkáikat. A show-t egy kiállítás egészítette ki, ahol kiegészítőket és egyéb, a kifutón nem prezentált alkotásokat lehetett megtekinteni. Az esemény nem titkolt célja, hogy lehetőséget biztosítson pályakezdő, fiatal tervezőknek a bemutatkozásra széles közönség előtt. A kollekciók a személyes témák mellett olyan különböző társadalmi problémákra is reflektálnak, mint a fenntarthatóság és a hagyományőrzés kérdései – cikkünkhez ilyen szempontok szerint válogattunk.


Batke Luca Leplezetlen szerkezet című kollekciójának célja az öltözékek belső struktúrájának feltárása. A ruhák formai inspirációját Shiro Kuramata japán formatervező munkái adták. A ruhák szabásvonalai a bútorok fémvázas felépítését követik le, így létrehozva a „szabálytalan” és különleges szabászati megoldásokat.

Klein Vanda diplomamunkája létrehozása során Berki Viola „Boldogság felé” című festményéből indult ki, majd a képről asszociálva tette fel magának a kérdéseket: Mit jelent számomra a boldogság? Hogyan érhetem el? A kollekcióval tett kísérletet arra, hogy válaszokat találjon, mégpedig saját alkotói identitáskeresésének bemutatásával. A ruhadarabok Vanda szakmai életének egy-egy fontos mérföldkövére reflektálnak, valamint a külső és belső elvárások érzelmi szembenállását is megjelenítik.

Nguyen Lujzi Identitás és perspektíva című kollekciója a másodgenerációs bevándorlók problémáira reflektál. A két kultúrában egyszerre való érvényesülés kettőségét mutatják be a darabok. Ez a két pólusú létezés az identitásfejlődésre is nagy hatással van, aminek jelensége szintén visszaköszön az izgalmas ruhakompozícióban.

Jiang Erzsébet alkotásai zárták a bemutatót, a ruhák amorf forma-kompozíciói kitűntek a többi alkotás közül. A kollekció a K-pop kultúrának paradox illúzióit kívánja megjeleníteni, főként a kultúra férfi-ikonjainak és az androgünitás jelenségének vizsgálatával. A kísérleti öltözék- és mintaegyüttes erre az alternatív valóságra reflektál.

// /

A MOME Fashon Show tervezői: Batke Anna Luca, Erdei Dóra, Jiang Erzsébet, Kecskés Fanni, Papp Zsófia, Rozsályi Boglárka, Szabolcs Erzsébet, Szalay Bence, Ujváry Berta Zsófia, Szigeti Orsolya Lilla, Tendli Noémi, Bognár Angéla, Farkasdy Szilvia, Fülöp Tünde, Papp Piroska Anna, Szászvárosi Noémi, Szatmári Fanni Virág, Vincze Borbála, Bató Dorottya, Bene Richárd, Buda Noémi, Diviki-Nagy Csenge, Dombi Franciska, Foster Dorka, Gulya Nóri, Hoover Laura, Klein Vanda, László Fanni, Márton Réka, Nguyen Lujzi, Nguyen Tran Norbert, Ország Eszter, Szemere Kamilla, Tóth Panni, Wieszt Johanna, Bakos Boglárka, Fodor Boglárka, Janurik Flóra, Mészáros Lili, Rozsnyai Kovács Kincső, Braunitzer Borbála Julianna, Kain Eszter, Marada Gerda

A bemutató Tomcsányi Dóri és Kele Ildikó szakmai vezetésével valósult meg

Fotó: Lakos Máté

Szerző: Ottó Flóra