Milyen az ideális játék? – Három készségfejlesztő tárgy gyerekeknek


A gyerekek megfelelő nevelésében és oktatásában meghatározó szerepe van a játéknak. Ezt a természetes szükségletet a modern oktatás szigorú keretek közé szorítja, kevés intézmény van, ahol kreativitásra, önfeledt kísérletezésre ösztönöznék a diákokat – éppen ezért van nagy szükség olyan játékokra, amilyeneket cikkünkben is szemlézünk.


Cas Holman: Rigamajig


Rohamosan változó online világunkban fontos lenne, hogy az analóg játékok is lépést tudjanak tartani a korral. Nem egyszerű feladat, hiszen az online játékok könnyen és gyorsan hozzáférhetőek, a képernyőn megjelenő színes animációk, hangok és villanásszerű formák szinte hipnotikus módon kötik le a gyerekeket, anélkül, hogy különösebben próbára tennék képzelőerejüket, mozognának, vagy éppen kapcsolódnának bárkivel. Ez a körülmény nagyban befolyásolja a gyerekek testi, lelki és agyi fejlődését – sajnos nem épp pozitív irányba.

Cas Holman amerikai játéktervező és oktató arra biztat, hogy félelem nélkül alkossunk, fedezzünk fel új utakat, ez pedig a játékkal kezdődik. A Rigamajig lehet játékszer, taneszköz vagy játszótér is. A különböző formájú fa lapokból, kerekekből, csigákból, csavarokból és kötélből álló szett teret enged a szabad játéknak. Nincsenek szabályok, jó vagy rossz megoldások, a gyerekek összerakhatják képzeletük szüleményeit, miközben kooperálnak, együtt dolgoznak, és megosztják az alapanyagokat.

Toyi moduláris játékok


A kortárs játékok terén megjelentek az aktuális problémákra reflektáló termékek is. Ilyen a török Toyi is: a készletben színes kerekek, lábak, kezek, szemek, flexibilis kapcsolóelemek vannak, melyekkel az otthoni újrahasznosítható tárgyakat, palackokat, konzerveket, tejes dobozokat lehet életre kelteni. Ezzel nemcsak a kreatív szemléletet fejleszthetjük, hanem egyúttal a környezettudatosságot is. A játék különlegessége továbbá, hogy a bármilyen lakberendezési tárgyra illeszthető elemekkel az egész otthon megunhatatlan játszótérré válhat.

Hazánkban is van már példa az ilyesfajta tervezői felelősségvállalásra, Pataki Katalin Talky nevű terápiás játékeszköze főként a családon belüli sérelmek témakörére fókuszál. A kézre álló színes geometriai formák egyfelől szabadjára engedik a képzeletet, másfelől segítenek megteremteni a párbeszéd lehetőségét terapeuta és gyermek között. A kötetlen formák, az anyagszerűség és a szín asszociációival a gyermekek megformálhatják családtagjaikat, életük meghatározó személyeit, így juthatnak közelebb traumáik feldolgozásához.

// /

Pataki Katalin Talky c. projektjéről itt olvashatsz többet: Játsszuk el azt, amit kimondani nem lehet!

Szerző: Páskuly Mercédesz