Láthatóvá tett hangok – Gál Patrik textilmintái


A zenehallgatás az információk tárolását, kódolását, valamint korábbi események előhívását egyaránt aktivizálhatja, de segíthet a gondolatok és érzések teljesebb kifejezésében is. Patrik alkotói munkafolyamatát is efféle hatások kombinációi mozgatják, a zenehallgatás közben kialakult „mentális képmásait” jeleníti meg. Elmondása szerint a hallott ritmusok érzete segít számára feltárni rejtett gondolatait és ötleteit, amelyek hozzásegítik különleges textilmintázatai megalkotásához.


Számára egyfajta rituálévá vált a zenével való együttműködés – az úgynevezett zenei transzferhatásnak köszönhetően aktivizálódik vizuális képzelete, így kerülnek felszínre a tudattalanban tárolt képek.

„A mintákat valamilyen érzelem hatására készítem, azt tükrözik, hogy az adott hangulatot hogyan tudom vizuálisan reprezentálni.”

Színek, foltok, tónusok jelennek meg digitális alkotásaiban, érzéseit sokszor egy-egy konkrét színhez vagy formavilághoz társítja. Ugyanakkor nemcsak szubjektív tapasztalatokról beszélhetünk, hiszen alkotásaival igyekszik lekövetni a zenékben is fellelhető frekvenciaváltásokat, vibrákásokat.

„A mintatervezés a legnagyobb szenvedélyem. Azt érzem, hogy ezen keresztül megvalósíthatom a vízióimat.”

Rendhagyó textilmintáit később aztán ruhakollekcióiban is felhasználja. Tervei egyszerre szólnak látásról és hallásról, melyek azt is reprezentálják, hogyha szabadjára engedjük érzéseinket, teljesen új perspektívákat tapasztalhatunk meg.

// /

Gál Patrik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervezés BA hallgatója

Szerző: Wéber Luca