Hiteles minimalizmus – Az arkt és a projectroom három lakóépülete


A minimalizmus divatos hívószó lett: nemcsak esztétikai megközelítést, hanem egy komplett életstílust is takar. Könyvek, cikkek, videók tömkelege jelent és jelenik meg útmutatókkal, hogyan lehet minimalistán élni. Például csak olyan tárgyaink legyenek, amikre mindenképp szükségünk van, ne vásároljunk feleslegesen, a kevesebb több – az ilyesfajta tartalmak ehhez képest mégis sokszor azt sugallják, lehet több, ha minimalistán szép. Visszafogott, natúr színű dekorációkkal és sallangokkal teli fényűző lakásbelsők, méretes nappalijuk közepén jógázó emberek, az életmódhoz elengedhetetlennek ígért termékek jelennek meg, ha rákeresünk a szóra. Az emberben felmerülhet a gyanú, hogy ez a trend korántsem a fenntarthatóságról, egy visszafogott, egyszerűbb életvitelről, hanem pusztán üres esztétikáról szól. De akkor mégis milyen a hiteles minimalizmus?


A Fugában megrendezett Következő 50 év kiállítássorozat keretein belül az Arkt építész stúdió és a Projectroom alapítói, Fajcsák Dénes, Fábián Gábor és Juhász Veronika építészek mutatták be három lakóépületüket „elegendő életterek” címmel. Az építészeti szándék, miszerint a lakóházak sallangoktól, felesleges terektől mentesen, funkcionális elemekből és egyszerű anyagokból épülnek fel, részben meglévő épületek újrahasznosításaként, összekapcsolódik egy olyan életvitellel, amit ezek a terek megengednek. A három épület példáján kirajzolódnak olyan alapelvek, amelyek a minimalista életmódot valóban alá tudják támasztani, a mondanivaló hitelességét csak növeli, hogy a három ház egyike a tervező párnak és családjának saját otthona.

cserépfalui parasztház


A cserépfalui parasztház, illetve szentendrei gyümölcsraktár átalakítása kis léptékű beavatkozásokkal, viszonylag kevés addícióval történt. Olyan építészeti eszközöket használtak a tervezők, amelyek többlet tartalmat visznek az épületekbe anélkül, hogy elnyomnák azok eredeti értékeit. Ilyen például a parasztház tömör hátsó homlokzatának felnyitása, amely lehetővé teszi az épület kommunikálását a hátsó kerttel, vagy szentendrei ház tetőterének innovatív beépítése, ami egy új szintre emeli a galériák témáját, átlátható, mégis intim tereket létrehozva. Ezek a tiszteletteljes beavatkozások minimális, mégis kedves és élhető tereket hoznak létre.

szentendrei gyümölcsraktár


Mindhárom háznál fontos téma a természetközeliség, a belső terek harmóniája, szinte összemoshatósága a külvilággal. A kert belakása egy ősi szokás, ami a régi házak elengedhetetlen, szerves részét képezte, ma sokszor teljesen kikopik, az építészek felfogásában szinte mégis egyértelmű. A nagy nyitható üvegfelületek a szentendrei kenderházon, a parasztház megtartott nyárikonyhája, a lakóházzá alakított gyümölcsraktár épületbe integrált verandája mind olyan elemek, amelyek a természetet, a lakótérbe vonják, a kertet is a lakás szinterévé emelik. Így a kisméretű terek szinte végtelenítve jelennek meg, és magukban tudják hordozni a természetben rejlő nyugalmat.

szentendrei kenderház


Fontos aspektus még a részletekre való figyelés. Amikor kevés elemmel rendelkezik egy belső tér, azok fontosabbá válnak, jobban a figyelem középpontjába kerülnek. Ezt az aprólékosságot az alkotók professzionális szinten űzik. Az összes kiegészítő, a lépcsőtől kezdve a bútorokon át egészen a villamos berendezésekig egyszerűen, mégis funkcionálisan és igényesen, a legnagyobb odafigyeléssel van elkészítve. A belsőépítészeten ugyanaz a megfontoltság tükröződik, mint magukon az épületeken, látszik, hogy minden részlet át lett gondolva, sokszor sajátkezűleg megformálva. Nincs semmivel sem több, mint ami kell, de mégis sokkal több van, mint ami egy átlagos lakóházban fellelhető.

galéria a gyümölcsraktárban


A három lakóház letisztult tömegformálásával, igényes belső tereivel egy olyan életformát sugalmaz, amely valóban arról szól, amiről a minimalizmusnak szólnia kéne. A felismerésről, hogy a túlhalmozott világ zavarában létre lehet hozni olyan tereket, amelyek nyugalmat, minőségi egyszerűséget árasztanak, és az alapvető emberi értékekre emlékeztetik a használót, az együtt töltött idő fontosságára, az egymásra és a környezetünkre való odafigyelésre. Arra, hogy a kevesebb valóban több.

az épületbe integrált körbe futó veranda


// /

További részletek az épületekről: gyümölcsraktár / kenderház / parasztház

Szerző: Szalay Kata Csenge