A munkásosztály palotái – Nagy Eszter diplomamunkája


Autójavító üzletek, olcsó kávézók, történetek a paprikáról, tetovált emberek a szomszédos uszodában, citrusfélék csomagolópapírjai – csupán néhány olyan dolog, amellyel Eszter a megszállottság határát súrolva foglalkozott a közelmúltban. Lankadatlan lelkesédese a hétköznapi, látszólag lényegtelen dolgok iránt, a hágai KABK-án folytatott tanulmányait lezáró diplomaprojektjén is tetten érhető. Vizuális alkotóként, a tőle már jól megszokott társadalmi érzékenységgel átitatva, műfajhatárokat bontogatva tesz kísérletet a mindennapi emberek és a helyi kisközösségek elérésére.


Eszter jelenleg is Hágában él. Noha kezdeti diszkomfortérzete mostanra lényegesen átalakult, a kiköltözést követő korai szakaszban az új lakóhelyhez, közeghez való alkalmazkodás komoly nehézségek elé állította. Ennek fényében kifejezetten szerencsés helyzetnek tűnik, hogy tevékenységének alapját kisközösségek vizsgálata jelenti.

„A helyi munkásosztályra szerettem volna fordítani a figyelmet. Általában elsőnek találok valamit, amivel szeretnék foglalkozni, és később értem meg, hogy miért pont az érdekelt.”

Places Called Palaces c. diplomamunkájában olyan hágai kiskereskedelmi egységekre fókuszált, amelyek nevében szerepel a paleis, azaz palota szó. Ez persze nem csupán Hollandiában – elmondása alapján Hágában különösen – gyakori jelenség, szépszámban előfordul más esetekben is, hogy kisüzletek elnevezésében uralkodóra utaló kifejezés van, ezzel hangsúlyozva annak minőségét.

A kezdeti klasszikus értelemben vett voyeur szerep egy teljesen új perspektívát jelentett Eszter számára. Figyelmét sokadjára felkeltette biciklizés közben egy paleis elnevezésű bolt, kutatásának origópontjaként ezt jelöli. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy felkeres további hasonló kisvállalkozásokat. Végül 15 paleis névre hallgató üzlettel, étteremmel – tüzetesebben Rick’s Vispaleis nevű halboltjával – foglalkozott, ebből a kutatómunkából pedig egy kiállítást, hozzá tartozó videókat, gravírozott tükröket és egy kiadványt is összeállított.

„Szerintem fontos ezekkel a helyekkel foglalkozni, mert sok szempontból veszélyben vannak. Dzsentrifikáció, emelkedő energiaárak, gyakran átmeneti épületekbe, bodegákba kényszerülnek, tartaniuk kell a versenyt a nagyboltok áraival, és a városi vezetésnek sem feltétlenül tetszenek.”

Az elkészített installáció alternatív útmutatót kínált a királyi kevesek helyett sokakat kiszolgáló hágai palotákhoz. A hétköznapi paloták olyan alapvető tevékenységeknek adnak teret az ügyfelek számára, mint az étkezés, a fodrászat, ezeken keresztül teremtik meg a közösség és az összetartozás élményét.

„Rengeteg történet kiderül, ha az ember elkezd beszélni a kiskereskedőkkel, ezek a boltok a helyi munkásosztály találkozópontjait képezik. Meg persze nekem is, kelet-európai bevándorlóként szuper kapaszkodópont, sok szempontból ezeken a helyeken érzem magam a leginkább otthon, a megismerésükkel tudok kötődni a városhoz és az embereihez.”

Rick halboltja például egy 40 éve működő kisvállalkozás, amely egy kereszteződésnél lévő kioszkban helyezkedik el a külvárosban. Eszternek többször alkalma nyílt beszélgetni a tulajdonossal, kapott tőle képeket, megosztotta vele, hogy miért és mióta dolgozik ott. Ez is remekül szemlélteti, hogy egy várost lakói és történetei tesznek igazán egyedivé, az ilyen kialakult személyes kontaktusokkal jönnek létre a valódi kapcsolódási pontok, valamint alkotói szempontból – ahogyan Eszter is említette – kívülről befelé saját magunkat is vizsgálhatjuk.

Habár a Places Called Palaces az egyszerű mindennapiságról mesél, mégis ráirányítja a figyelmet valami fontos dologra: az élet rendkívüliségére, a „hétköznapi paloták” fontosságára, nem a grandiózus egyéni teljesítmények diadalát, hanem a közösségek megtartó erejét dicsőíti – legyen szó fodrászatról, autószerelő műhelyről vagy halboltról. Ezeken az emberi léptékű helyeken a rutinok és megszokások idővel élményekké, érzésekké, emlékekké transzformálódnak, jelentések kapcsolódnak hozzájuk. Nem utolsósorban pedig a város lakói idegenekből ismerősökké válnak.

// /

A Places Called Palaces kiadványt az ISBN könyvgalériában meg is tudjátok vásárolni

Eszter további munkáit Instagram-oldalán vagy honlapján találjátok

Szerző: Kovács Zsófia