Ékszerköltészet – Nagy Fanni filozofikus brossai


Szerves és szervetlen. Törékeny és szilárd. Növény és kristály. Vászon és fém. Ilyen és ehhez hasonló minőségek feszülnek egymásnak Nagy Fanni brossaiban, hogy a művészi alkímia során érzékeny, lágy, sokat sejtető tárgyakban találjanak megnyugvást. Mindezek mellett az elmúlás, a változás, az idő múlásának örök érvényű gondolatkörei manifesztálódnak egy-egy szelíd, érzékeny ékszerben, amik mögött nemcsak mély gondolatok, hanem izgalmas technikai, tervezői mesterfogások is lapulnak.


A projektek organikusan fejlődtek ki egymásból, hogy végül az alkotói tapasztalatok egy diplomamunkában összpontosuljanak. Habár jól elkülöníthető, önálló „fejezetekről” van szó, a mondanivaló mellett a technika is hasonló. Első ránézésre mintha furcsa, szárított növényeket látnánk, pedig ennél többről van szó. A kristályosítás során Fanni különböző oldatokkal – nátrium-tetrabórát-dekahidráttal és magnézium-szulfáttal – kezelte a már száraz növényeket, amelyek hatására kristályok képződtek a felületeken, így az egykoron élő, virágzó anyag megnemesedve lényegülhetett újra.

Egyszer majd

„Bár munkám anyagkísérletként indult, közben fedeztem fel, hogy a növények és virágok elhervadásuk, vagyis haláluk után sem veszítenek bájukból. A hervadás létezésük természetes része, elkerülhetetlen, azonban egy kis odafigyeléssel a bennük rejlő szépségre is rálelhetünk. A száraz növényekre kristályokat növesztettem, így kelnek új életre a virágok, melyeket önállóan vagy csokrokba rendezve alakítottam brossá. Ezek a törékeny kompozíciók emlékeztetnek az élet szépségére, törékenységük pedig az elmúlásra.”

Taesung

„Szárított eukaliptusz leveleket öltöttem lenvászonra, a hátlapon megjelenő szimbólum pedig egy személyt jelképez: emlék legjobb barátom, Taesung halálára. Az alkotáson keresztül közelebb érezhetem magamhoz emlékét, miközben segít elfogadnom az idő múlását és a vele járó változásokat.”

Mestermunka

„Az idő sosem áll meg, a változás állandó. A múlandóságot és a változást kívántam megjeleníteni a szárazvirágok és a kristályok szimbolikus olvasatában. A kiszáradt viráglevelekből létrehozott háttérkép az állandóságot, míg a rajta elhelyezett brossok az ember életet és a változást jelképezik. A brossok viselés közben folyamatosan alakulnak, a kristályok lassan lekopnak, a levelek töredeznek, az eredeti színek elöregednek.”

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ékszertervezés és fémművesség MA szakán készült, témavezetője Vági Flóra, konzulense pedig Tóth Zoltán voltak.

Az Egyszer majd 2022-ben elnyerte a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat, a Taesungot pedig a hetekben beválogatták az Inflow Személyes Narratív Tér ékszerpályázatára, aminek köszönhetően 3 helyszínen lesz majd kiállitva augusztus 31. és október 13. között.

Szerző: DIS