Álomszerű valóság – Barcsai Ádám műtárgya


Elménk a nappal gyűjtött tapasztalatokat felhasználva írja meg álmaink forgatókönyvét. A PORTAL projekt lehetőséget kínál arra, hogy ébren is elmerülhessünk egy álomszerű, alternatív valóságban. Barcsai Ádám 2024 tavaszán immerzív tárgyával megnyerte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Legjobb Tárgyalkotó díját.


„A képzőművészet és a design határmezsgyéjén balanszírozó műtárgy létrehozása volt a célom.” – mondja Ádám. A PORTAL projekt a valóság és álom, a külső és belső világ kapcsolatát vizsgálja. Ádám a tervezési folyamat során rendkívül érzékenyen, több lépcsőben absztrahálta az álomvilág, valóság és elme fogalmait – utóbbi alapjául főként szürrealista festmények szolgáltak. A tárgy egyszerű, geometrikus testek felhasználásával készült, ennek ellenére kivitelezésében rendkívül komplex.

A tömörre égetett kőedénymasszából készült félbevágott gömb szimbolizálja az elmét, amely hidat képez a külső és belső világ között. Ezeket a dimenziókat két egymással kontrasztban álló textúra jeleníti meg: a félgömb felületét száraz zsugormáz borítja (külső), az alternatív valóságot pedig egy folyékonynak ható, konkáv ezüsttükörlencse szimbolizálja (belső). A tükör rogyasztott, foncsorozott üveg, a félgömb és a benne elhelyezett lencse peremeinek csatlakozását egy szintén zsugormázas kerámiagyűrű fedi.

A PORTAL-hoz lépve a konkáv lencsének köszönhetően különféle optikailag torzított képeket láthatunk. A képmások attól függően változnak, hogy milyen távolságból szemléljük a tárgyat – messzeb lépve a tükörkép például hirtelen megfordul, ha viszont a tárgy belseje felé nyúlunk, a holografikus kép olyan érzést kelt, mintha belülről saját magunkat érintenénk meg.

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotás BA szakán készült, témavezetője Lublóy Zoltán volt, a kivitelezésben Zilahi Antal, James Carcass, Bokor Zsuzsa és Balla A. Benjamin segédkeztek.

Szerző: Tábi Eszter