Az idő és szeretet hálózata Gacsályi Bíborka Lina képein


Mikor válunk igazán felnőtté? Talán a diploma átvételekor, a gyerekkori szoba elhagyásakor, vagy egy mélyen szeretett személy elvesztésekor? Bármelyik pillanat fordulópontot jelenthet, de egy biztos: a húszas éveikben járó művészek körében számos alkotás próbálja feldolgozni és megosztani ezeket az élményeket. Bár kevés egyetemes érzés köthető a felnőtté váláshoz, a bizonytalanság kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb közülük. Ezt az olykor magányos, máskor labilis érzésvilágot szinte minden esetben bonyolult kapcsolatrendszerek formálják: barátok, családtagok, a tágabb környezet, a legkülönfélébb külső hatások. Gacsályi Bíborka e kapcsolati háló ábrázolására törekszik alkotásaiban.


Az idén második alkalommal megrendezett Budapest Contemporary vásáron számos izgalmas, fiatal képzőművész és alkotás kapott figyelmet. Gacsályi Bíborka művei most először jelentek meg ebben a közegben, a Faur Zsófi Galéria standjánál. Bíborka a METU-n és a Képzőművészeti Egyetemen végzett képgrafikusként, ám a galéria művészei között fotográfusként van jelen. Valójában ez a kategória sem fedi le teljesen művészetének sokrétűségét: a technika számára csupán eszköz, hiszen a hangsúly a mélyebb üzeneten van.

Diplomamunkájában, a (M)ERRE VÁGYSZ… sorozatban fametszeteket készített, amelyek kirakóként vezetnek végig a felnőttkor különböző állomásain. Két meghatározó eszköze, a dekonstrukció és a játékosság szervesen jelenik meg. A képek puzzle-szerű jellege nemcsak gazdagítja a témát, hanem interakcióra is invitálja a nézőt, miközben az alkotás alapjául szolgáló képek a művész saját élményeit és családi kapcsolatait dolgozzák fel.

Legfrissebb munkáiban a fotográfia eszköztárával dolgozik, de korábbi grafikáin is felfedezhető hasonló szemlélet. A GYULAKESZI ANZIKSZ sorozat ugyan ceruzarajzokból áll, mégis olyan érzést kelt, mintha egy családi fotóalbumot lapoznánk. A fehér háttér előtt megjelenő témák tudatosan irányítják a figyelmet az emlékezés és a gyermekkor elhagyásának kérdésére.

Bíborka számos alkotásában játékosan boncolgatja az emberek közötti dinamikákat és kapcsolatrendszereket. THE ODD ONE OUT című sorozatában a francia kártya szabályrendszerét felhasználva ábrázolja családi viszonyait, míg kollázsaiban a legegyszerűbb formák segítségével teszi érthetővé a kapcsolatok szövevényét. Ahogy a grafikáiban, úgy a fotóalapú kollázsokban is megfosztja szereplőit a környezetüktől, ugyanakkor egyszerű vonalak és alakzatok révén mégis képes egy hálózatot, egy kapcsolati rendszert felépíteni.

Gacsályi Bíborka Lina finom játékossággal mutatja be a felnőtté válás útját, képein az emberi kapcsolatok izgalmas hálózatai bontakoznak ki, miközben ő maga – művészként és emberként – is változik. Művei egyszerre személyesek és elgondolkodtatóak, ahogy a saját élményeiből építkezve tárja fel azokat a pillanatokat, amik mindannyiunk számára ismerősek.

// /

Bíborka további munkáit Instagram-oldalán megtaláljátok

Szerző: Bera Viktor