Milyen trendek uralkodnak a nemzetközi kifutókon és a MOME Fashion Show catwalkján?


Épphogy véget ért a Milan Fashion Week, ahol hódítottak az irodai munkaruházat kényelmesebb darabjai, valamint a praktikus city-to-beach vidám, könnyed, már-már pizsamaszerű szettjei, a Paris Fashion Week is a végéhez közeledik. A MOME Divat- és textiltervezés szakán végzett hallgatók idén is bemutatják diplomamunkáikat a kifutón és a MOME TWO Térkísérleti termében. A cikkben a hallgatók munkái közül szemezgettünk, párhuzamokat keresve a nemzetközi kifutókon látott trendekkel.


Borcsik Liza diplomamunkája a Tükröm, tükröm, mondd meg nékem! címet viseli, amely kollekciónak darabjai felhívják a figyelmet a környezetünkből érkező üzenetekre. A dekor tükörfólia lehetővé teszi, hogy a ruhát körülvevő környezet leképeződjön az egyes darabokon. Külön izgalmas rész a sima és a gyűrött anyagok keveredése. A Rabanne a párizsi divathéten fűszerezte meg a pasztelles darabjaikat a futurisztikus metálos csillogással.

Ghete Gergő életútját és az identitását alakító tényezőket bemutató Woven memories kollekció gyerekkori képeken és meghatározó idézeteken keresztül mesélt. A maszkulin ruhadarabnak tekintett öltönyt, öltönynadrágot keveri feminin jegyekkel. Nem csupán a milánói, de a párizsi divathét kifutóján is meghatározó látvány volt a hivatalos, de mégis lezser és nőies öltönyök jelenléte. A YSL a párizsi divathéten széles vállú blézerekkel és nyakkendővel lepte meg a catwalk nézőit.

Sonnevend Barnabás a fenntarthatóság hívószavával alkotta meg a Know your faucet táskakollekcióját. A táskák hajóvitorlából készültek, amik felhasználásával nem csupán a pazarlás csökkentésére és a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet, hanem új életet adott egy még használható anyag számára. A BCEFW-n felvonuló Marko Fekete brand régi, megunt öltönyöket, kabátokat keltett életre a social media követők által, akik nem csupán eladományozták nem használt ruhadarabjaikat, hanem participatív módon ők maguk is felhívhatták a figyelmet a slow-fashion gyakorlataira.

Krausz Náda a magyarországi szerb hagyományokból mérítkező mi marad nekünk? kollekciójában a szerb esküvőket kívánta megidézni ruháival, csomózási technikájával miközben cipői egy régi mesterséget, a bocskorkészítést elevenítik fel. A balkáni kultúra népszerűsítésén és megőrzésén munkálkodó Jona Bednjanec a szlovén kötöttárú készítésre és textil örökség fenntartására hívta fel a figyelmet a Budapest Central European Fashion Weeken.

// /

A show és a kiállítás keretében bemutatkoztak: Beöthy Kiss Hanga, Borcsik Liza, Dimák Sára, Frankó Nóra, Gerencsér Orsolya, Ghete Gergő, Horváth Noémi, Keresztes Nóra, Krausz Náda, Kürti Karina, László Csenge, Nagy Regina, Pomykala Kamilla Dorottya, Sonnevend Barnabás,Szabó Janka Bella, Winkler Anna, Bakos Boglárka, Diviki-Nagy Csenge, Gulya Nóra, Huszár Fanni, László Fanni, Pitenyák Boglárka, Tóth Lala, Zubornyák Emese, valamint a THEFOUR – SS25 új kollekciója

Szerző: Galgon Hanna