Tervezői megoldások a Vizes VB-n

A FINA 2017. évi Vizes Világbajnokság központi helyszíneként szolgáló Duna Aréna külső és belső tereinek kialakítása kapcsán kapott felkérést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Market Zrt-től. Az együttműködés keretein belül olyan ikonikus elemek, felületek, vizuális üzenethordozók kerültek megvalósításra, melyek funkciójukat tekintve kitüntetett szerephez jutnak a VB-t követően is. A projekt a MOME Projekt- és Fejlesztési Irodájának koordinációjával jött létre.

Petri Zsolt, az iroda igazgatója elmondta, hogy érdekes kihívást jelentett számukra az egyetem kreatív gondolkodásmódját építőipari környezetben kibontakoztatni. Olyan megoldásokat szerettek volna nyújtani, amelyekre egy tisztán piaci szereplő nem feltétlenül képes. A különböző szakágak együttállása, illetve a hallgatói, alumni és oktatói tudások összehangolása kivételes eredményekre vezethet, és egyszerre több szempont is érvényesülhet a tervezői folyamatban. A Duna Aréna jó példa erre: komplex helyzetek és világos megoldások a koncepciótól a kivitelezésig. Az itt bemutatott munkák az építészet, a médiadesign, a tervezőgrafika és a projektmenedzsment találkozásából születtek.

A Duna Aréna főbejáratánál található szobortalapzaton láthatjuk a Duna-órát, amelyhez Bodóczky Antal, a MOME oktatója és Kovács Kristóf MOME Média design szakos hallgatónk a folyóhoz köthető „…sok víz folyt le a Dunán” szólásmondást használta fel. Ennek az órának a mértékegysége egy versenymedencét megtöltő víz mennyisége, és a számláló azt mutatja, hogy hány medencét töltött volna meg a Duna 2017.01.01. óta. Mint minden óra, ez is az elmúlót rögzíti, miközben összemosódik víz és idő, ahogy azt mondás is tartja.

A lobbi tér egyik látványossága a vízfal, amelynek vékony vízfüggönyére a vetített látvány kidolgozására kapott megbízást az egyetem. A projekt során három üzemmódra készült animáció: a világbajnokság idejére, a normál üzemmódra és egy ünnepi alkalmakon vagy más nagyobb sportesemények során alkalmazható anyag született.

Szintén a lobbiban található a vizes sportágak olimpiai és paralimpiai bajnokainak dicsőség fala, amelyet Juhos Janka és Juhos Lehel készítettek. A fal egymáshoz illesztett hófehér háromszöghasábokból áll. Messziről nézve optikai játékként működik, közelről pedig a bajnokok névsora olvasható a síkfelületeken. Az egységes arculat és a környezettel való összhang érdekében a Hősök falának hajtogatott motívumában az épület homlokzati kialakítása köszön vissza. A projekt szakmai koordinációját Orlai Balázs, a MOME oktatója látta el.

Az uszoda terébe érkezve megpillanthatjuk a tíz méter átmérőjű jacuzzit. A medence körformáját színes grafikai elemek keltik életre – a hangsúly éppen a jacuzzi mozaikburkolata és az uszoda neutrális tere közötti kontraszton van. A projektben résztvevő hallgatók és a kivitelezők számára is fontos tapasztalatot jelentett ez a munka, hiszen apró darabokként kellett kirakni egy olyan térbeli felületet, amely a terven síkban jelenik meg. Az építés közben ezért folyamatos párbeszédre volt szükség a tervezők és a kivitelezők között.

Az uszoda két végfalán, elsősorban akusztikai okokból molinófalak kaptak helyet, amelyek a vizes VB ideje alatt szponzorok megjelenését is biztosítják. A tervezőcsapat arra törekedett, hogy a falak az eseményt követően is meghatározó elemei maradhassanak a belső térnek. A grafikákat a kék színárnyalatok, a négyzetes építkezés, a Budapest-feliratok és a városi látkép egy-egy szelete határozza meg. A projektet szakmai vezetőként Vargha Balázs fogta össze, a tervezők pedig Bárdy Anna és Nagy Dániel voltak.

// / 

fotók: Oravecz István

forrás: sajtóközlemény