A KOLLABORÁCIÓK KORA: DAIGE x VOY x AU WORKSHOP


2

Pásztor Turák Réka írása

Vitathatatlanul a kollaborációk és koprodukciók korát éljük. Erre rengeteg példát látunk a kreatív ipar számos területén. Ezen projektek alapját általában a különböző művészeti ágak közötti kapcsolat, átjárhatóság, sőt, kémia képezi. Hasonló gondolatok mentén szövődött össze a DAIGE divatmárka, a VOY kerámiák és az Architecture Uncomfortable Workshop sorsa. Az AU workshop installáció formájában köti össze és tartja ebben Tóth Melinda őszi-téli “It’s me” kollekcióját és Kocsmár Felícia kerámiáit, mely december 9-én a Trapézban mutatkozik be egy esemény keretein belül.

5

Melinda kollekciója azokat az általános iskolai napokat idézi, amikor unaloműzésként a tankönyvbe, füzetek szélére rajzolgattunk, egymással amőbáztunk, akasztófáztunk az órákon vagy kisebb gyerekként kipontozott színezőkkel játszottunk. A kollekció mintavilága ezeket az emlékeket dolgozza fel: megjelennek a firkák, tagek, matricák. Ezekre reflektálnak az ERROR/HIBA és SCHOOL/ISKOLA elnevezésű minták. Gyermekként általában feszengtünk az iskolai ünneplőben és felszabadultunk legkényelmesebb ruháinkban. Az őszi-téli szezon kulcsfontosságú eleme ezeknek az emlékeknek a felidézése. A kísérleti projekt keretében a Daige kollekciójára reflektáló kerámiatárgyak születtek. A tervezők sokszor tárgyaik megvalósításán keresztül tudják megélni gondolatainkat. Ezt az őszinteséget közvetítik a VOY kerámiák is, melyek a kezdeti törekvések tökéletlenségében rejlő esztétikumot hangsúlyozzák ki. Elhatárolódva a sima, homogén felületektől, az ujjlenyomatok által létrehozott textúra meghagyásával keletkeznek a tárgyak.

tumblr_nyzzylij071tzeu7go4_r1_1280

DIS: Honnan jött a közös munka gondolata?

Felícia: Régóta ismerjük egymást Melindával. Hosszabb kihagyás után idén februárban végre találkoztunk. Ő éppen az új kollekcióján dolgozott, aminek gondolatisága a gyerekkori első próbálkozások és hibázások köré épült. Nagyon tetszett ez a koncepció, főleg, mert  a kerámia műhelyben a kisgyerekek őszinte, gyakran szabályoktól teljesen elrugaszkodó formái, lényei voltak – és vannak – rám a legnagyobb hatással.  Én akkor egy hónapja kezdtem agyagozni és szuper lelkesen meséltem az új projektről, ami pedig Melinek volt nagyon szimpatikus, hiszen inspirációs forrásai között ott volt a kerámia is. Ha jól emlékszem már ekkor felmerült egy lehetséges kollaboráció gondolata, ami aztán pár hónapig pihent, de folyamatosan inspirációkat küldözgettünk egymásnak. A következő találkozásunk alkalmával nyáron már konkrét projektről beszéltünk. Addigra már nekem is lett egy olyan alapom, amivel nyugodt szívvel tudtam nekikezdeni a közös munkának.

DIS: És a VOY? Mióta érlelődött benned gondolat?

Felícia: Volt egy konkrét momentum, aminek hatására elkezdtem az agyagozást: kb. egy évvel ezelőtt az interneten szembejött egy kerámia pohár – egyszerű forma csodálatos mázzal. Nagyon tetszett a gondolat, hogy amit látok, az egy absztrakt festmény csak épp nem vásznon, hanem kerámián. Akkor elhatároztam, hogy meg akarok tanulni ilyen tárgyakat készíteni, úgyhogy kerestem egy tanfolyamot. Kiderült, hogy pont a házzal szemben – amibe akkor költöztem, működik egy kerámia műhely, szóval beiratkoztam. Elég sorsszerűnek éreztem akkor is és most is ezt az egészet igazából.

3

4

DIS: Hogyan kapcsolódott be az AU workshop?

Felícia: Amikor leültünk megbeszélni a közös munka bemutatásának részleteit, abban az első pillanattól egyetértettünk, hogy galériában tartsuk az eseményt. Szerettük volna, ha nem szokványos módon, vállfákon és polcokon kerülnek bemutatásra a tárgyak. Egy erős koncepciót akartunk, viszont installálás területén egyikünknek sincs számottevő tapasztalata. Éppen a megbeszélést megelőző héten részt vettem egy fa workshopon, ahol ott voltak az au-s srácok, és eszembe jutott, hogy írhatnánk nekik. Úgy gondoltuk, hogy ez a három egység jól kiegészítené egymást és izgalmas projekt születhet, így felkértük őket az együttműködésre. Szerencsére ezt ők is így gondolták és elkezdtük a közös munkát.

A DAIGE x VOY limitált kerámia kollekció darabjai kizárólagosan a rendezvényen lesznek megvásárolhatóak.

6