“More sky” – élet az ablakban


Casement_Outside

Pupli Dorottya írása

Belvárosban lakik, de szívesen nézné a csillagos eget esténként? Mindezt otthonról? Nos, itt a megoldás!

A New York-i Pratt Institute hallgatója, Aldana Ferrer Garcia diplomamunkájában radikálisan értelmezi újra otthon és külvilág viszonyát. Az eredetileg brooklyni lakóépületekre megálmodott tervek az ablak fizikai kiterjedésének és ezzel együtt funkciójának kibővítését célozzák. Az így létrejött átmeneti, kvázi lebegő terek egészen új tevékenységek terepei lehetnek.

A ‘More Sky’ névre hallgató “összehajtható” ablakcsalád jelenleg három prototípust foglal magába. A ‘hopper window’ legyezőszerűen kinyitható, zárt napozóágyként használható, határozottan nem tériszonyosoknak. A felcsapható ‘awning window’ gyakorlatilag egy üveg könyöklő a város felett, ideális unatkozó leskelődők számára. A talán legbizarrabb típus, a ‘casement window’ pedig kifordítható szárnyával, első blikkre önjelölt próbababák mini üvegkalitkájának tűnik. Persze a létrejött terek kihasználási lehetőségei szinte korlátlanok, akár egészen új városi interakciókat is indukálhatnak.

De egyelőre ahhoz, hogy a közeljövőben bárki kávézhasson/olvashasson/napozhasson/csillagot nézhessen az ablakában, előbb a tervezőnek befektetőt kell találnia a projekthez. És akkor már a zavartalan csillagnézéshez a fényszennyezést is megszüntethetné végre valaki.

Casement_Inside

AldanaFerrerGarcia_MoreSky_01

Awning_Outside

BuildingAdaptation

Aldana_MoreSky_02.028

Hopper_Inside