Nem láttam más megoldást, mint a betűt – Visky Dóra kísérleti tipója


betuk

Ágota SzK írása

Kísérleti tipóról írtunk már nemegyszer, hiszen a tervezőgrafika tanszékről jobbnál jobb fontok érkeznek minden évben, októberben látthattunk is egy kiállítást a Ponton Galériában, momés hallgatók tipográfiai munkáiból.

Most Visky Dóra, első éves mesterszakos hallgató egy, még MOME előtti projektjét mutatjuk meg nektek. „Egy nagyon elméleti témát és egy kifejezetten szövegcentrikus eseménysorozatot kellett megjelenítenem plakátokon” – ez adta az okot a tipográfiai kísérletre. „Nem láttam más megoldást mint magát a betűt használni. Az események témája politikai-filozófiai írások újraértelmezése mai kontextusban, és ennek a kontextusváltásnak a megjelenítése volt a célom. Az eredeti betűtípus teljesen más karaktert kapott a megtört fények által”.

Dóra a falra különböző formában felragaszott papírokra vetítette a betűket, különböző papírkonfigurációkkal és fényerősségekkel próbálkozott, majd a legerősebb fénybeállítás mellett döntött. Fontos, hogy ez manuális kísérlet volt, a vetített betűt fotózta le, így jött létre az új betűtípus, utólagos képmanipulációk nélkül.

hesteg

plakatok