A hűvös elegancia királynője. Ászity Boglárka munkái


2

Ászity Boglárka elképesztően aprólékos, misztikus grafikái és animációi magával ragadnak, és jó ideig nem engednek el, mint egy forró fürdő egy téli éjszakán. Bogi ráadásul nagy utat járt be azért, hogy nálunk kössön ki, aminek nagyon örülünk…

…hiszen ő az, akinek bármilyen munkáját kiraknánk a falunkra – sőt, ha tehetnénk, azzal is takaróznánk. Hiányzott már a MOME-ról az a hűvös, ám mégis könnyed elegancia, amit Ászity Boglárka alkotásai képviselnek – és a hűvös ez esetben mindenképpen a színhasználatra, mintsem a távolságtartásra utal.

Az introvertált, mégis barátságos szereplők, a műalkotásszerű grafikák akarva akaratlanul a Song of the Sea vagy a Secret of Kells rajzfilmek fantasztikus világát juttatják eszünkbe Boglárka rendkívül egyedi hangvételével párosulva.

13 006_00000

Boglárka elég nagy utat járt be, mire a MOME-n kötött ki. A filmek iránti rajongása 2009-ben az ELTE filmtudomány tanszékére sodorta, ahol hamar ráébredt, hogy rajzolással szeretné keresni a kenyerét. OKJ-s tanfolyamon kezdett az animációkészítés kitanulásába. Ezek után jelentkezett 2012-ben a BKF animáció szakára, ahol nemcsak saját stílusán alakíthatott, ám a rendezés mellett arra is koncentrálhatott, ami a legjobban érdekli: az animációk látványvilágának megalkotására. Végül 2015-ben nyert felvételt a MOME-ra, ahol kezdettől fogva kihívásokat keres.

„Azért jöttem ide, hogy új dolgokat próbáljak ki, új emberekkel találkozzak meg kíváncsi voltam nagyon, hogy megállom-e itt a helyem”

– válaszolta arra kérdésre, hogy miért választotta végül a Zugligeti úti egyetem mesterszakát.

A volt BKF-es 2015-ben az Anilogue szignálfilmekkel a 12. KAFF-on is szerepelt, diplomafilmje, az Isak pedig hamarosan magára ölti végleges formáját. A 10 perces rövidfilm egy csendes erdészről szól, aki a nagyvárostól távol gondozza a gondjaira bízott erdőt, és a hegyoldalon található telefonfülke segítségével tartja a külvilággal a kapcsolatot. Magányos élete azonban egyszer csak váratlan fordulatot vesz egy telefonhívás miatt – ám innen nem spoilerezünk, várjátok meg, amíg elkészül!

Bogi emellett számos olyan grafikával is büszkélkedhet, mint az Alfonse appok, amik Mucha játékos nőfiguráit elevenítik fel hasonlóan kifinomult, szecessziós stílusban mint amilyen a „mesteré”, ám tárgyi elemeket is kapcsolva hozzájuk.
Ez természetesen nem minden, amire Bogi képes: a listáért görgessétek végig az alábbi eye candy-t…

portfolio-page-026 portfolio-page-024 portfolio-page-022 szarvas

ultimate

portfolio-page-011

 

portfolio-page-016