Centrum és periféria. Fotó kipakolás 2015


timarsara1

A MOME fotográfia mesterszak elsőéveseinek idén a centrum-periféria szópárból kellett kiindulniuk a féléves tervezési feladatuk során. A téma több értelmezési szintet biztosított: megközelíthették szűkebb, egyéni értelemben, vagy tágabban, a globális folyamatokra vonatkoztathatva. A hallgatók a tényleges, fizikai értelemben vett perifériák bemutatásától kezdve a menekültkérdésig széles skálán prezentálták a témakörrel kapcsolatos gondolataikat. A közelmúlt eseményeinek vizsgálatával pedig saját pozíciójuk folyamatos átértékelésére is kényszerültek. A feladathoz bármely analóg vagy digitális technikát használhatták azzal a feltétellel, hogy az tisztán a kamera előtti látvány rögzítésére szolgál: legfontosabb szempont a beavatkozás nélküli leképzés volt.

Timár Sára sorozata a kulturális intézményrendszer által kirekesztett művelődési házakról készített díszletszerű, ünnepélyes színekben megjelenő  enteriőrképeket.

timarsara2

timarsara3

Baksa Gábor sorozata a fizikai értelemben vett határvonalakat, elválasztásra szolgáló objektumokat vizsgálja, miközben erős esztétikai jelleggel ruházza fel képeit a vörös különböző mértékű kibontakoztatásával.

baksagabor2-horz

baksagabor4

Dobosi Mária

három középiskolát látogatott meg és az ott tapasztalt viszonyrendszereket, azok alakulását ragadja meg képei segítésével. A sorozat arra kérdez rá, hogyan kerül valaki egy csoport szélére vagy éppen a figyelem középpontjába. A fény-árnyékkal, az emberi alakokkal, valamint az iskola udvarán található felfestésekkel, színes vonalakkal való játék erős hangulatot kölcsönöz a sorozatnak.

dobosimarta3dobosimarta2

// /

Untsch Kata írása