Szociális designprojektek a nagyvilágból


 

Azok a társadalmi kérdések, melyeket a szociális design céloz meg, gyakran jóval összetettebb politikai, kulturális problémákat takarnak mint a rájuk adott, tárgyközpontú válaszok. A szociális designgyakorlatok elterjedése és a fogalom tisztázatlansága könnyen félreértésekhez vezethet, ugyanakkor az irányzat népszerűsége, és az elmúlt években körülötte megfigyelhető hype azzal a pozitív hozadékkal jár, hogy a szociális projektek lassan beszivárognak a mainstream médiába. A legnépszerűbb design oldalak visszatérően foglalkoznak szociális designprojektekkel.

Ezek közé tartoznak a hajléktalansággal foglalkozó munkák is, amelyek közül hetet gyűjtöttünk össze a különböző országokból. A hajléktalanok különböző szerepkörökben érintettek a designfolyamatban: tervezőként, gyártóként vagy felhasználóként. Vannak olyanok, amelyek egyszeri segítséget nyújtanak számukra, de olyanok is, amelyek hosszútávú és összetett megoldási javaslatokat kínálnak.

Pfandring / Németország, 2012

pfandring2A környezetünkre és a társadalomra való odafigyelés egyetlen egyszerű tárgyban. A ‘betétgyűrű’ azokat a visszaváltható hulladékokat gyűjti össze, melyeket a rászorulók egyébként a kukákból szoktak kihalászni.

The Empowerment Plan / Detroit, 2010

empwr1-tileAz EMPWR Coat egy olyan kabát, mely hálózsákká és táskává is alakítható, ezt juttatják el helyi hajléktalanokhoz, a termék különlegessége viszont az, hogy a gyártásán szintén helyi hajléktalanok dolgoznak.

Can of Gold / Hamburg, 2001

can of gold 2Mit tehet egy sztárdesigner? Marcel Wanders egy hamburgi galéria felkérésére tervezte meg az első száz arany konzervdobozát, amiket aztán műtárgyként árusítottak, és a bevételből egy helyi szervezet vásárolt valódi leveskonzerveket a hajléktalanok számára. Később a projekt más városokban is elterjedt.

Kálha / Budapest, 2012

kalha2Toronyi Péter Kálhája “egyszerre több funkciót hordoz magában: használható székként, munkafelületként, kályhaként, és akár főzhetünk is rajta. Nem hangsúlyozza a lokális jelleget, mégis helyi tapasztalatokra építve nyújt globális alternatívát – környezetbarát, szociális, egyszerű, olcsó és innovatív.” – írtuk egy évvel ezelőtt a designisson.

Homelessfonts / Barcelona

homelessfonts4_boldog viharBarcelonában élő hajléktalanok kézírásából készítenek betűtípusokat, az ezek értékesítéséből származó pénzt a hajléktalanokat segítő alapítványba forgatják vissza.

Taburete 300 / Barcelona / 2010

taburete3A székgyártás egy összetett program részeként indult, melynek célja az volt, hogy segítse hajléktalanok beilleszkedését a társadalomba. A székek újrahasznosított anyagokból készültek, amiket hajléktalanok gyűjtöttek össze, és egy erre a célra tervezett fém tartozékot használtak az összeállításukhoz. Először saját használatra készültek ezek a székek, később kereskedelmi forgalomba is kerültek. Az említett fém tartozék különböző funkciójú tárgyak és bútorok elkészítésére alkalmas, a tervrajza nonprofit célokra bárki által ingyen igényelhető.

Inkahoots – felelős graphic design / Brisbane, 2000

inkahoots_Az Inkahoots olyan grafikai stúdió, akik különös figyelmet szentelnek az őket körülvevő társadalmi kérdéseknek. Így készült el a hajléktalanok erőszakos elköltöztetését ellenző plakátjuk is.

// /

Ágota SzK írása