MOME kipak: bútortervezés


MOME kipak: bútortervezés

IMGP5089-horz

A MOME bútortervezés szakirány hallgatói ebben a félévben is kiállíthatták diplomamunkáikat az egyetem belső tereiben.

A másodéves BA hallgatók feladata egy 75×75 cm-es asztal elkészítése volt. A kurzus során a hallgatók gyakorlati úton ismerhették meg a bútortervezés módszereit és folyamatát. A fő hangsúlyt az arányok, a szerkezeti állékonyság és az esztétikai megjelenés kapták, de fontos szempont volt a hagyományos asztalos fogások megismerése és a választott anyagok tulajdonságainak megtapasztalása is. A szerkezeti csomópontok tervezése modellezve, valós méretekben, kísérletező jelleggel történt.

Az elsőéves MA hallgatók prototípus szintű kivitelezési minőségben terveztek piknik, kemping, kerti és tálaló asztalokat. A bútorok méretét és az anyagválasztást illetően szabad kezet kaptak, de szem előtt kellett tartaniuk a megvalósíthatóságot. A tervezés során különösen fontos volt a mozgathatóság, összecsukhatóság/hajthatóság. A dinamika és spontaneitás formát ölthetett a könnyű összepakolhatóságban és elmozdíthatóságban is. Fontos volt, hogy a tárgy részletei, szerkezete, csomópontjai és anyagválasztása hordozzon valamilyen újdonságot, trükköt.

A másodéves mesterszakos hallgatók számára a hívószó a “gasztro” volt. A feladatkiírás szerint egy szabadon választott étkező térhez, asztalhoz kapcsolódó lámpát készíthettek 1:1 léptékben. Szabadon gondolkodhattak fali, álló vagy mennyezeti megoldásokban. A tervek reflektálhattak már meglévő, valós környezetre, ugyanakkor kötetlenül, a tervezési feladat formálódó terének részeként is megjelenhettek.

IMGP5084-horz IMGP5122-horz IMGP4883IMGP5089


// /

Kéri Zoltán írása

BA2 tervezők: Berger Zsófia Anna, Cseszlai Barnabás Gáspár, Fekete Áron, Horváth Rebeka, Kéri Julianna, Kovács Áron, Nagy Máté, Németh Krisztina Anna, Nóra Beatrix, Novák Máté Lénárd, Papp Nikolett Katalin, Santana-Cadena Diána, Szabó Rákhel, Tasnádi Gergely és Técsi Zita Mária.

MA1 tervezők: Baki Áron, Egyed Csongor, Bódi Gergely Gergő, Györgyi Hanga, Kókai Zsófia, Kőműves Márton, Petrányi Luca, Szabó Ákos, Szász Levente, Takács Ákos, Weichinger Sára, Zsilinszky Bea.

MA2 tervezők: Ábel Viktor, Bálint Ábel Márton, Bitay Mátyás, Debrei Nóra Anna, Filó Gergely, Kovács Mátyás, Lente Márton, Ránki Soma Boldizsár, Szenderkényi József és Tóth Alma Fruzsina.