Pages: oldalak Muszka Máté Gergő sketchbookjából


Muszka Máté Gergő (c)

Muszka Máté Gergő (c)

Vázlatfüzetek színes-szagos lapjaiból válogató Pages sorozatunkat Muszka Máté Gergővel folytatjuk. Gergő jelenleg a MOME Animáció szakának első éves hallgatója. Az egyetem előtt a Corvin rajziskolában tanult ösztöndíjjal, és lelkes látogatója volt Farkas Juli animációs workshopjainak. 

“Az animáció az, amiben igazán ki tudok teljesedni. Egyrészt teremtek, másrészt az animáció újra előhozza mindenki gyermeki belső énjét.”

“4 éve hallottam először a skecthbookok jelentőségéről, addig csak össze-vissza rajzolgattam arra, ami épp a kezembe akadt. Előkerestem azokat a füzeteket, amik szerintem mindenki fiókjában megvannak. Tudjátok: amiket megveszel, mert, huh, de jól néz ki, de nem használod, mert félted. Nekem is volt pár ilyenem és félve bár, de nekik estem. Azzal, ami épp nálam volt: tus, akril, pasztell vagy akár zsírkréta.

Ma már a nyolcadik sketchbook szenved a kezeim alatt. Eleinte azért csináltam, hogy együtt legyen minden anyagom a felvételire, kényelmesen és szépen tudjak prezentálni. Lassan beleszerettem ebbe a műfajba, már nem érdekelt, hogy milyen lesz, csak csináltam, ha kiszakadt a gerinc, fogtam a ragasztót, vagy ha az egész szétesett megoldottam. Mára már a ragasztót is hanyagolom – nem egyszer fordul elő, hogy belevarrom a rajzokat a füzetbe. Mára minden füzetem kétszer olyan vastagon fejeződik be, mint amikor elkezdtem.

Már megkaptam, hogy másoknak csinálom, nem magamnak, vagy, hogy azért hordom magammal, hogy mutogassam. Nem tagadom, mindig van nálam egy, de kérdem én, hol lehet jobb karaktereket látni, mint az utcán?”

Muszka Máté Gergő (c)

Muszka Máté Gergő (c)

Muszka Máté Gergő (c)

Muszka Máté Gergő (c)

// /

Máté munkáját nyomon követhetitek Tumblr és Behance oldalán!