Mustra: Tobai István Botond animációi és plakáttervei


(c) Tobai István Botond: UNICEF (still)

(c) Tobai István Botond: UNICEF (still)

(c) Tobai István Botond: UNICEF (still)

(c) Tobai István Botond: UNICEF (still)

(c) Tobai István Botond: UNICEF (still)

(c) Tobai István Botond: UNICEF (still)

A hallgatói portfóliókat áttekintő Mustrát Tobai István Botonddal folytatjuk, aki szerint az animációban a forma és a tartalom elválaszthatatlan egységet alkot, a témához legjobban illő világ megteremtése pedig minden munkánál új feladatot jelent. Ennek megfelelően az alkotást egyfajta teremtői folyamatnak tekinti, mellyel életet adhat valamilyen halott anyagnak, mégpedig a hozzá legjobban passzoló formában. Számára az alkotás mindig filozófiai, önkeresési tevékenység.

Van, amikor egy sajátos pillanat, egy illat vagy egy utcai jelenet indítja be a fantáziáját, de szívesen nyúl más, szubjektív, önreflektív témákhoz is, melyek állandó jelleggel foglalkoztatják. Ez az intuitív alkotási módszer segíti alkalmazott munkái során is abban, hogy megtalálhassa a személyes kapcsolatot az adott témával.

// /

 

KAFF ID film (2015)

A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak készített szignálfilmet is egy korábbi kutatásának továbbgondolása inspirálta. A spot az animáció mint médium természetét, az alkotási folyamatot, a forma és a tartalom viszonyát vizsgálja, mindössze huszonnégy másodpercben.

„Korábbi gondolataimat ültettem egy olyan cselekménybe, amelyen keresztül laikusoknak is bemutathatom az animációs filmgyártás egy részét, ugyanakkor a szakmabelieknek egy analógián keresztül beszélhetek az általam fontosnak tartott gondolatokról, élve az animációs formanyelv egyik lehetőségével a valóságot absztraháló látványvilággal. A karakter „szövetének” és alkotásának vizuális egysége által utalok a karakter és az alkotása egységességére, azonosságára. A karakter konkrétan és átvitt értelemben is önmagát (saját lelkét) veti papírra, amely magába foglalja az animáció filozófiai gondolatmenetét, az élettelen dolgok fellelkesítését, életre keltését. Ezzel vallási párhuzamot húzok, miszerint a teremtmény a teremtő képmása.”

 

UNICEF kisfilm (password: unicef)

Botond a szignálfilmben szereplő figurához hasonlóan elszántan alkot, kiállva saját elképzelése mellett. Az UNICEF-nek készített kisfilmjének szubjektív világa játékokkal berendezett, mégis vészjósló. Az, ahogyan a sematikus, számítógépes játékok alakjait idéző gyerekfigura átvág ezen a sajátos csatatéren, megidézheti mindazt, ami ellen az UNICEF küldetése szerint küzd: nem csupán a háborús konfliktusokat, természeti katasztrófákat, hanem a védelem hiányát, a szegénység elleni küzdelmet, a megkülönböztetést, a gyerekek jogaival való visszaéléseket, családi konfliktusokat, vagy a menekült gyerekek helyzetét.

 

Filmplakátok

Az animációk mellett Botond alternatív filmplakátokat is készít, főként Hanake filmjeihez. A plakátok a filmek markáns képi világát, jellemző motívumait szeretnék visszaadni, így főként az adott film rajongóinak szólnak, nem pedig a nagyközönségnek.

// /

Berke Regina írása