Variációk ébredésre – Varju Tóth Balázs videója


Varju Tóth Balázs: Variációk ébredésre (2016)

Varju Tóth Balázs: Variációk ébredésre (2016)

Varju Tóth Balázs most tavasszal diplomázik a MOME média design szakán. Legfrissebb, Variációk ébredésre című installációjának videódokumentációjában ablakok lebegő, álomszerű sora jelenik meg.

“Volt gyerekkoromban egy visszatérő álmom, amiben ki kellett választanom, hogy hol akarok felébredni. Láttam magam előtt egy-egy szobabelsőt, melyek abban hasonlítottak az enyémre, hogy egy ablakkal néztem szembe, és “meg kellett mondanom”, hogy melyik az enyém. Mintha valaki elvitt volna álmomban és most vissza akarna hozni.” – idézi fel Balázs a mű inspirációs forrását.

Az ablakok élesen elválasztják, ezáltal kijelölik a bent és kint, a privát és a köztér határait, olyan felületet biztosítanak, amelyen keresztül ki és beleshetünk. Ez esetben a bent egy végtelen fekete teret jelent, itt hullámzanak az eredetileg lyukkamerával létrehozott, kivetített képek, mintha magából az álom teréből néznénk kifelé, egy barlangból a külvilágba. Platón Barlang-hasonlatának alapproblémája juthat eszünkbe, a vizuális észlelés megkérdőjelezése: Vajon valójában mennyiben férünk hozzá a világhoz?

A képek szemcséssége, vibrálása tovább erősítik az elemelt hatást, mintha álom és valóság között lebegnének. Nem tudhatjuk biztosan, hogy korábbi emlékekből visszaidézett vagy tudatalatti tájakat látunk, egy belső világ rajzolódik ki rajtuk keresztül.

A Variációk ébredésre egyszerre mozog a külső objektív világ és a belső szubjektív világunk tereiben, azzal játszik, hogy összemossa, elbizonytalanítja határvonalukat.

Az ablak motívuma újra meg újra visszatér az európai művészettörténetben, egészen Alberti perspektíva elmélete óta (a festmény nyitott ablak, amelyen keresztül a lefestett tárgy látható). A huszadik századra nagy jelentésmódosuláson esett át, az elidegenedés egyik lehetséges szimbólumává vált. Olyan emberről beszél, aki nem csak a környezetétől, de végül önmagától is eltávolodott és idegenként szemléli a világot.

Balázs nem tekint lezárt munkaként a videóra, újabb ablakokkal szeretné bővíteni a sorozatot, és installáció formájában bemutatni.

// /

Markó Luca Zsófia írása