Mustra: Németi Fanni, animáció


Németi Fanni rajza

Németi Fanni rajza

Hallgatói portfóliókat áttekintő Mustra rovatunkban ezúttal Németi Fanni műveit vesszük górcső alá, aki jelenleg animáció mesterszakos a MOME-n. Szereti vegyíteni az analóg és a digitális technikát, de anélkül, hogy az hivalkodóvá válna.

Fanni elmondása szerint azt szereti az alkalmazott munkákban, hogy egy apró támpontot követve kell létrehoznia önmagukban is működő filmeket. Habár kifejezetten nagy a szabadságot kap a munkafolyamat során, a közönséghez érve hamar kiderül, hogy működik-e az adott alkotás vagy sem.

Munkáiban gyakoriak az olyan elemek, amelyeket előbb farostlemezen kézzel rajzol vagy fest meg, és csak később digitalizál. Ettől függetlenül a digitális részeknél is kézzel rajzol; élőbbnek hat a kép, legyen szó akár csak a legegyszerűbb formákról vagy alakokról.

németifanni_1_k_vidAz itt látható ID spottal bármikor találkozhatunk a Toldi moziban vetített filmek előtt. Ennek az animációs filmnek a munkálatai során kezdte el Fannit igazán foglalkoztatni a kérdés, hogy hol van az a pont, ahonnan egy formát vagy kompozíciót már absztraktnak tekinthetünk. Hogyha sikerül ezen, az egyelőre nem beazonosítható, de még absztraktnak sem tekinthető pengeélen lavírozni, akkor kifejezetten érdekes lehet, hogy miféle mondanivalóval ruházhatóak fel az ilyen jellegű képek. Fanni számára fontos volt, hogy a darabokat irányítottan komponálja meg, hiszen ez tette lehetővé, hogy ha csak halványan is, de az alkotó által megfogalmazott összefüggések jelen legyenek a végeredményben.

németifanni_2_k_vidFanni alapszakos diplomamunkája egy gyerekdalhoz készült.

Jelenleg pedig egy verseskötet illusztrációján dolgozik. Elmondása szerint, miután kiaknázta ezt a terepet, szeretné valami teljesen másba vágni a fejszéjét. Bármin is dolgozik, az azt követő projektnek teljesen különböznie kell a korábbitól, hiszen az új felfedezése az, ami folyamatosan motiválja munkájában.

// /

Fanni Tumblr oldala és Youtube csatornája:

http://fanninemeti.tumblr.com/

https://www.youtube.com/channel/UCIqPSeYaOM-Bu68Tt9mIvVA

Kéri Zoltán írása