Ma indul a kurzushét a MOME-n!


Untitled-4kkMától egy kis időre felbomlanak a csoportok a MOME-n, sőt, az egyes szakok közötti határvonalak is elmosódnak. Alábbi válogatásunkban, néhány példán keresztül mutatjuk meg, ki mit csinál a tavaszi kurzushét alatt…

Velemi Textilművészeti Alkotóműhely

A tavaszi félévben folyamatosan zajlik a Velemi Textilművészeti Alkotóműhelyről szóló, illetve azt esettanulmányként elemző kiállítás szervezése, Oltai Kata vezetésével. Az Velemi Textilművészeti Alkotóműhely 1975 és 1983 között működött, fennállásának kilenc éve alatt több, mint 60 alkotóművész pályázott sikerrel a részvételre, és körülbelül másfélszer ennyi ember fordult meg látogatóként, szimpóziumokon, nyilvános beszélgetéseken, záró kiállításokon és előadásokon. A kurzushéten folyamán a szervezésben közvetlenül nem résztvevő hallgatók is megismerhetik a jelenség sajátosságait és működési mechanizmusait. Magán a textilműhelyen kívül, de annak kapcsán, szó lesz a feminista kritikáról és a női szempontú megközelítésről, a kortárs kurátori gyakorlat szempontrendszeréről, az autonóm textil fogalmáról is.

Crowdfunding Workshop

A jelentkezők Mikkel Mainz Elkjær vendégelőadó segítségével egy négynapos kurzus keretein belül sajátíthatják el a közösségi finanszírozás alapjait egy képzeletbeli Kickstarer kampány elindításán keresztül. Mikkel Mainz két sikeres Kickstarter vállalkozást indított már útjára, összesen körülbelül háromszázezer dollárnyi, közösségi finanszírozással megszerzett tőkével. A kurzus utolsó napján a hallgatóknak lehetősége lesz prezentálni saját vállalkozásukhoz tartozó kampányukat.

A projekt kiegészítéseként mindenki számára nyitott lesz Mikkel Mainz Elkjær Crowdfunding and Animation című előadása az egyetemen, március 22-én.

Andres Lepik – Think Global, Build Social!

Március végén New York és Berlin után Budapesten is megnyílik Andres Lepik Think Global, Build Social! című kiálltása. A kiállítás az elmúlt húsz év szociálisan elkötelezett építészeti projektjei közül válogat, hazai oldalról pedig a Hello Wood mutatja be hasonló jellegű munkáit. A kurzusra jelentkezett, az elmélet- és építészet intézetből egyaránt érkező hallgatók részt vehetnek a kiállítás felépítésében, mely a Fugában március 23-tól április 11-ig lesz megtekinthető.

A projekt kiegészítéseként mindenki számára nyitott lesz Andres Lepik Etika és Esztétika című előadása az egyetemen, március 24-én.

A Kelenföldi Református Templom “humanizálása”

A Külső-Kelenföldi Református Templom megosztó, szokatlan épülete valószínűleg mindenki számára ismerős. Bár a templom a hetvenes években épült, ma is idegen elemként van jelen a Kelenföldi Pályaudvar környéken kialakult szocialista jellegű lakókörnyezetben élők és a hitgyülekezet számára. A kurzus ez utóbbira koncentrál: célja, hogy a templomot látogató, használó hívők ne csak szeressék az épületet, hanem legyenek képesek megfelelő módon kihasználni annak sajátos funkcióit. A hallgatók a lelkésszel és a gyülekezet képviselőivel konzultálva alakítják ki végső ötletüket, melyet a kurzus végén az egész hitgyülekezetnek prezentálnak.

MOME EcoLab Fenntarthatósági Kutatócsoport – szociális design workshop

A workshop a MOME EcoLab és a MOME fenntarthatósági kutatócsoportjának korábbi közös projektjéhez, a Felhőgyárhoz (Cloudfactory) kapcsolódva kerül megrendezésre. A Felhőgyár egy szociális design műhely, ahol mélyszegénységben élő gyerekek fiatal designerekkel, divattervezőkkel, építészekkel és grafikusokkal alkotnak közösen Magyarország egyik legszegényebb térségében, a borsod megyei Bódva-völgyben. A nagyobbrészt Bódvaszilváson zajló workshop célja tehát különböző koncepciótervek fejlesztése a helyi iskola udvarával kapcsolatosan, három csapatban, melyek külön-külön a falufejlesztésre, a focipályára és egy 3D-s installációra fókuszálnak. A hallgatók a kisiskolásokkal együtt dolgozva próbálnak majd információkat, ötleteket gyűjteni a gyerekektől a fejlesztéssel kapcsolatosan, később pedig a segítségükkel kipróbálni a felmerülő ötleteket.

Tesla Teátrum

A Tesla Budapest Kulturális Központ az egyetem építészhallgatóit kérte fel a központ színháztermének átalakítására, az ahhoz tartozó terekkel, illetve vizesblokkokkal együtt. A cél egy multifunkcionális, egyedi, látványos és modern tér kialakítása a belvárosi közönség számára.

// /

Berke Regina írása