Geometrikus csavar – Nagy Adrienna kollekciói a Mustrában


Nagy Adrienna: Coral Knitwear | fotó (c) Kustos Nikolett

Nagy Adrienna: Coral Knitwear | fotó (c) Kustos Nikolett

Mustra sorozatunk következő alanya Nagy Adrienna, öltözék- és kötött anyag tervező, a MOME textil szak végzős hallgatója.

Adriennáról sokat hallhattunk mostanában, mivel megnyerte a „Jól áll neked a tolerancia!” pályázatot. A ritka, veleszületett betegségeket fókuszba helyező versenyen a résztvevőknek egy-egy betegségre kellett reflektálnia, illetve annak szimptómáit direkt vagy indirekt módon megjeleníteni. Adrienna kiindulópontja a hemofília volt, amelyhez kapcsolódóan a sebeket láttatja hímzések segítségével. Piros fonalakkal készült ruhában a vérzékenységgel küzdő embert, míg a teljesen fehér ruhában lévő modell az egészséges embert jeleníti meg. Az őket összekötő fonalak a segítségnyújtás, elfogadás, szolidaritás jegyeit szimbolizálják, és a toleráns emberi hozzáállásra akarják felhívni a figyelmet.

A győztes ruhán is megmutatkozik a geometrikus formák iránti vonzódás, amely Adrienna munkáinak egyik meghatározó eleme. A szögletes formák Marge-nak tervezett fellépő ruháján is visszaköszönnek, amelyet az origami világa ihletett. A formázóvarrásból kiinduló és abba visszatérő szalag a hajtogatásokkal adja ki a ruha felső részét.

A Multiform jogging nevet viselő ruhadarab a hagyományos két részes szabadidős ruha újraértelmezése. A cipzáras megoldás játékossá teszi a sportruházatot. Variálható, tevékenységhez igazítható az, hogy mit visel az ember: csak a nadrágot, csak a pulóvert, rövid vagy hosszú változatban, vagy egyszerre mindkettőt. Az atmoszférikus búvárruha formája és csapolásai ihlették a viselet szabásvonalait.

Adrienna kötött ruháira a kísérletezés a jellemző, szándékosan kilép a letisztult formavilágból: színeket és mintákat vegyít. A Marni divatházra jellemző formavilágot és egyedi színpárosításokat kapcsolja össze a mélytengeri korallok struktúrájával a Coral knitwear kollekciójában.

Nagy Adrienna: Coral Knitwear | fotó (c) Kustos Nikolett

Nagy Adrienna: Coral Knitwear | fotó (c) Kustos Nikolett

A MOME végzős textil hallgatói jelenleg párosával dolgoznak diplomamunkájukon, Adrienna Japán belsőépítészetét és zen kertjeit fogja megidézni Krónusz Fannival, aki a ruhakollekcióhoz nyomott mintákat és bőr kiegészítőket készít.

// /

Adrienna további munkáit és később, majd diplomamunkáját is itt találod: www.behance.net/adrienna

Lebó Eszter írása