Kolkaja, pörkölde, volé – vitrinben és falon egy közösség élete


Kiállítás a Kassákban: Vízizrí – munkáskultúra a Duna partján

Vízizrí | Kassák Múzeum | fotó © Orbán György

Vízizrí | Kassák Múzeum | fotó © Orbán György

A Kassák Múzeum legújabb időszaki kiállításának – elsőre halandzsának tűnő, manapság nem használt, mégis igen kifejező – címét a szervezők Palasovszky Ödön avantgárd költő, aktivista kórusművéből kölcsönözték. A zrí szó eredeti jelentése ugyan ‘ramazuri, hangos veszekedés’, itt viszont konkrétan azt a karneválszerű ünnepi játékot jelöli, melyet a ’30-as években a horányi Telepen a munkás közösség magának talált ki és adott elő.

Az aktuális politikai-közéleti eseményekre reflektáló színdarabok, szavalások és egyéb improvizatív játékok fontos identitásképző elemei voltak az itthon az 1910-es évektől beinduló munkás egyesületeknek. A ma inkább munkavállalóként, alkalmazottként lefordítható ‘munkások’ rendszeres ki- és elvonulásának, csoportalkotásának fő célpontjával, a Dunaparttal – azon belül is a horányi Telep és a gödi Fészek mindennapjaival – ismerkedhetünk meg részletesebben a kiállítás keretében.

A csupán két termes kiállítás első terét két ábra uralja: a tér és időhorizontot kiválóan szemléltető hatalmas Duna-térkép – vonatkozó képekkel és információkkal-, illetve az ezzel szemben helyet kapó kronologikus áttekintés a konkrét közösségek és a politika alakulásáról, és ezek kölcsönhatásairól. A felvázolt alapinformációk a második teremben az ünnepek-hétköznapok-hangok-baloldaliság-konfliktusok témáival dúsulnak fel. Ezt támogatják a jó ízléssel, színesen összeválogatott újságkivágások, beszámolók, fotók, jegyzőkönyvek és egyéb dokumentumok is. De a kiállítás igazi érdeme talán magában a témaválasztásban rejlik: egy elfeledett és letűnt közösség (tágabb értelemben a munkásosztály) mindennapjairól, rítusairól, konfliktusairól beszél, ami által a korszakról alkotott képünk egy újabb árnyalattal gazdagodhat. Különösen izgalmas az is, ahogy egy Fortepan-os csoportkép, amit gép előtt ülve átpörgetne az ember, itt tartalommal töltődik fel, életre kel. Vagy, ahogy megoldókulcsot kapunk egy közösség saját szótárához.

Vízizrí | Kassák Múzeum | fotó © Orbán György

Vízizrí | Kassák Múzeum | fotó © Orbán György

Aki ezek után szívesen beleszagolna a két világháború közti munkások közösségi életébe vagy csak kíváncsi a címben felvillantott szavak jelentésére, az bátran látogasson el a Kassákba.

A kiállítást Tamás Gáspár Miklós és Szekeres Gábor, a Meteor Természetbarátok Turista Egyesülete elnöke nyitotta meg. Tárlatvezetést tartottak a kurátorok – Csatlós Judit és asszisztensei: Juhász Anna, Mózs Barbara és Őze Eszter -, valamint K. Horváth Zsolt, aki a kiállítás tudományos konzulense volt. A frappáns design Rudas Klára érdeme.

// /

A kiállítás 2016. március 5-től június 5-ig látogatható.

Nyitvatartás: szerda-vasárnap, 10.00 – 17.00

Helyszín: Kassák Múzeum 1033, Budapest, Fő tér 1. – Zichy kastély

Pupli Dorottya írása