Subpellucid – Markó Luca vizuális naplótöredéke


markoluca1_vidMarkó Luca média design szakos hallgató a MOME-n. Subpellucid című animációja tökéletes képet ad arról, hogy tulajdonképpen mi is az a média design: határok nélküli alkotás, különböző technikák kombinálásával.

Az elvont, erősen meditatív atmoszférájú animáció a Kreatív Hang című kurzusra készült, Hajnóczy Csaba vezetésével. Luca saját maga generálta a zenét, a zörejeket. A verses, naplótöredékszerű szöveget is az ő szájából hallhatjuk. Mindentéren egy önreflektív munkáról van szó.

“Az utóbbi években leginkább a jelenlét és a távollét problémája érdekelt, az, hogy mennyire tudunk valójában közel menni a dolgokhoz és, hogy mennyiben tudunk kapcsolódni a környezetünkhöz. A Subpellucidban az olyan hétköznapi pillanatok közül villantok fel egyet, amikor szigetszerűen lebegünk, egyedül maradva a tapasztalatainkkal. A kádak és az ágyak a kedvenc helyszíneim, ez az animáció is az éber álmodozás terében mozog.

A subpellucid szót valahogy úgy írnám körül, hogy közel kristálytiszta, majdnem érthető – pont ilyenek az álmaim is, nagyon élesen emlékszem rájuk, könnyen megfejthetőek. Egy bizonyos pontig irányítani is tudom őket, aztán hirtelen elkanyarodnak valami egészen szürreális irányba.”

Az animáció tökéletes megoldás a szürreális, álomszerű képek megelevenítésére. Egy sötét, nyomasztó világot látunk. A fekete háttéren megjelenő sáv pedig egy hang-vizualizáció, mely a Processing nevű programmal készült.  A hangok, a gondolatok egyaránt láthatóvá válnak. A szöveg az időből való kiszakítottságról beszél, a háttérben pedig ezzel ellentétben folyamatosan látjuk a lineárisan kirajzolódó vizualizációt. A “megdermedt idő” tulajdonképpen csak egy belső lelkiállapot, talán maga a metafizikai magány.

Luca jelenleg is készíti a további részeket, tervei szerint egy sorozat lesz a projectből, melyben fejezetekre bontva láthatunk ehhez hasonlóan naplótöredékeket.

// /

Derzsi Mátyás írása