Hatszögű füzetek? Miért is ne! – Interjú Szatmári Rékával a Hexa.gon füzetek tervezőjével


Mi az: cérnából, papírból és egy kis kreativitásból áll, ráadásul a jó designtól sem áll távol? A válasz természetesen a Hexa.gon, aminek készítője sokkal fiatalabb, mint az elsőre gondolnád…

Szatmári Réka a Hexa.gon füzetek tervezője

Szatmári Réka a Hexa.gon füzetek tervezője

Szatmári Rékát nehezen értük utol, ugyanis 18 éves létére rengeteg dolgot csinál: a suli mellett sportol, készül a BME Építészmérnöki Karára, és nem mellesleg egy saját márka megálmodója és menedzsere. Még csak másodikos gimnazista, de már most tudatos vállalkozó, akivel 2015 végén találkoztunk először a Gardrób Közösségi Vásáron, ahol egyből beleszerettünk az általa készített egyszerű, mégis egyedi Hexa.gon füzetekbe. Habár Réka soha nem tanult designt, mégis egy rendkívül színvonalas brand kapcsolható már most a nevéhez, aminek felemelkedését mi is nyomot követjük. A füzetekkel ráadásul mostanra nemcsak a Le petit design shop-ban találkozhattok, de hamarosan a WAMP-on is, ahol bevásárolhattok a füzetpiac (és minden bizonnyal a designszcéna) legfiatalabb tervezőjétől!

Kezdjük a legegyszerűbb kérdéssel: honnan jön a név, mit fejez ki pontosan?

Tulajdonképpen nincs mélyebb jelentése. Mikor feljött az ötlet, hogy ezekből a füzetekből akár még lehetne is valami, akkor elkezdtünk ötletelni egy barátnőmmel a márkanéven és a logón, és akkor találtuk ki ezt. Mindig ezt a bizonyos hexagon formát rajzolgatom a füzeteimbe unalmasabb órákon, és ez tűnt akkor a legkevésbé erőltetettnek. Azóta már mondjuk megszoktam és meg is szerettem.

Mi inspirált, amikor ezt a „varró-fűző technikát” kitaláltad? (Te hogy nevezed ezt egyáltalán?)

Megmondom őszintén, én sem nagyon találnék rá alkalmasabb kifejezést. Egyébként az egész úgy jött, hogy egy iskolai vásárra kellett készíteni valamit, amit el lehet adni és viszonylag alacsony költségvetésű. Én egyébként is gyakran csináltam otthon hasonló DIY dolgokat, és most pénz és alapanyag híján kellett kitalálni valami olyat, amit otthon meglévő dolgokból gyorsan el lehet készíteni. Nem hiszem, hogy nagy titkot árulok el azzal, hogy nem kell hozzá több, mint tű, cérna és papír.

Hogy néz ki a tervezési folyamat nálad? Mennyi időt vesz igénybe egy-egy füzet kivitelezése?

Hú, ez nagyon sok mindentől függ. Vannak az alap sablonok, amiket korábban rajzoltam meg és van, hogy külön kérésre kell új mintákat, állatokat, feliratokat tervezni, akkor az egy kicsit több idő az egyeztetések miatt, de általában 40-50 perc alatt készül el egy füzet.

Hexa.gon füzetek | © Szatmári Réka

Hexa.gon füzetek | © Szatmári Réka

Miért pont füzetek? Mitől különlegesebb a Hexa.gon, mint más, füzetes DIY vállalkozások?

Magamból kiindulva úgy gondoltam, hogy mindenki szívesebben ír egy igényesebb, letisztultabb füzetbe, mint egy iskolakezdés előtt, utolsó pillanatban megvásárolt túlmintázott tömegfüzetbe. Nekem legalábbis könnyebb egy szép és rendezett füzetből tanulni.

Követed-e a hazai designéletet és designvállalkozásokat? Ha igen, mik és kik a kedvenceid?

Mivel még nem régóta vagyok annyira benne ebben a dologban, ezért nem sokat ismerek, de van egy személyes kedvencem, a Rubidium füzetek. Ők nagyon inspirálóak és nagyon tetszenek a munkáik.

Mióta létezik a Hexa.gon és hogy merült fel az ötlete? Hogyan került egyre inkább képbe a design az életedben?

2015 novembere óta létezik a Hexa.gon, de mindig is tudtam, hogy valami ilyesmivel szeretnék foglalkozni, mivel a családomban jelentős szerepet tölt be a művészet. Apukám belsőépítész, az egyik bátyám grafikusnak tanul a MOME-n, a másik pedig zenével foglalkozik.

Milyen kezdeti nehézségekkel találtad szembe magad?

Kezdeti nehézségnek gondoltam, de jelenleg is fennáll, hogy a tanulás mellett nem tudok annyit foglalkozni a Hexa.gonnal, mint amennyit az megkövetelne.

Hexa.gon füzetek | © Szatmári Réka

Hexa.gon füzetek | © Szatmári Réka

Említetted, hogy egyedül csinálsz mindent. Érzed-e hiányát egy segítő kéznek?

Mivel a füzetek elkészítése mellett ugyanakkora hangsúlyt kéne fektetni a közösségi oldalak szerkesztésére, hogy az emberek megtalálhassanak valahol, ezért már gondolkodtam rajta, hogy bevennék valakit magam mellé.

Alternatív módját választottad az önmarketingnek: igyekszel ott lenni szinte minden közösségi vásáron. Ez a legkönnyebb módja, hogy egy pályakezdő lassan, de biztosan felhívja magára a designszcéna figyelmét?

Korábban jártam ilyen vásárokra, hogy eladjam a régi ruháimat, és mikor jött a Hexa.gon ötlete, a ruhák mellé kivittem néhányat és mivel sikerük volt, a végén már csak a füzetekkel mentem ki.

A füzeteid nemrég bekerültek a Le petit design shop-ba. Mekkora sikernek élted ezt meg?

Nagyon nagy megtiszteltetésként tekintettem arra, hogy kaptam egy ilyen lehetőséget, abszolút pozitívumként könyveltem el. A jövőben tervezem más boltokban is árulni a füzeteket.

Hogyan jellemeznéd, hogyan képzeled el az átlagos vásárlód?

Nagyon sokrétű a vásárló közönség, mert minden korosztályból és nemből különféle igényekkel fordultak már hozzám, emiatt nem tudok meghatározni egy bizonyos célközönséget, mert tényleg nagyon változatos. Ami talán közös bennük, az az egyszerű és letisztult designra való igény.

Ha egyetlen melléknévvel jellemezhetnéd a Hexa.gont, mi lenne az?

Letisztult.

Van-e még miben fejlődnöd? Ha igen, miben? (Akár szorgalom tekintetében, akár kézügyességben, akár üzletpolitikailag, stb.)

Több időt kéne rászánnom, a marketing részére is nagyobb hangsúlyt kéne fektetnem, és a füzetek minőségén is próbálok mindig javítani, a legjobb alapanyagokat beszerezni.

Mi a következő lépés, mik a terveid a közeljövőre (vagy akár a távoli jövőre) nézve a Hexa.gonnal? És persze úgy általában.

Amint vége a sulinak, nyáron teljes erőbedobással indulunk, valószínűleg bővülünk és rengeteg újítást szeretnénk bevezetni. Ezenkívül a következő nagy lépés a WAMP-on való részvétel, ami május 22-én lesz.

// /

Hexa.gon facebook: https://www.facebook.com/hexa.gonbudapest/?fref=ts

Hexa.gon insta: https://www.instagram.com/hexa.gon/

Készítette: Borda Réka