NE FÉLJ! – Egy közhely újrahasznosítása


Az utóbbi időben Budapest különböző pontjain tűnt fel a NE FÉLJ felirat, mindenféle magyarázat, instrukció nélkül. Az alkotó eddig nem nevezte meg magát, a designisso-nak első ízben mesél a projektről. A mostani cikk választ adhat pár megválaszolatlan kérdésre, de közben továbbiakkal duzzasztja a sort.

A projekt mögött Hajdú Levente, a MOME média design szakos hallgatója áll. A NE FÉLJ egy iskolai feladatból nőtte ki magát. Eleinte a Vizuális stúdiumok kurzusra készült, ahol a szubjektum és személyiség kérdéskörét vizsgálták a tanulók. Levente egy olyan alkotást akart létrehozni, amelyből az alkotó a személyét vonja ki, a személyességet veti el – az alkotói szubjektumot mint témát. Lényegében az alkotói szubjektum lenyomatától való elzárkózásra törekszik.

Hajdu_Levente_4.1w_Hajdu_Levente_4.4w IMG_0492w IMG_0553w

complett_ow__Megállnak az emberek, lefényképezik, mosolyognak rajta, megosztják, megbotránkoznak vagy észre sem veszik. Mintha egy hang súgná a fülünkbe a villamoson, megnyugszunk tőle vagy épp beleüvölti a képünkbe és inkább bántónak érezzük, esetleg felháborodunk rajta, vagy egyszerűen értetlenül állunk előtte. Mindenki máshogy olvassa, hallja magában, mindig más kontextusban értelmeződik. Magunkban fejezzük be a mondatot.

A NE FÉLJ a jól ismert transzparensekhez hasonlatosan egyszerűen egy fehér vászonra felfújt felirat, olyan méretben, amely messziről is jól olvasható. Először az Astorián láthattuk egy rövid ideig – a házmester tiltása miatt el kellett távolítani –, majd később megjelent a Deák téren, a Krisztina körúton, a Népszínház utcán és a MOME épületében is. A reakció nem maradt el. A legtöbbször nem kívánt elemmé nyilvánították, eltüntetését szorgalmazták. Illeték provokatív jelzővel, tiltakoztak ellene a lakók, politikai tartalomnak titulálták, miközben a közösségi média oldalakon is elkezdték megosztani az emberek. Akadályként lépett fel az engedélyek megszerzése is, mivel jóváhagyás szükséges az ilyen jellegű megjelenéshez. Pénz ellenében viszont bármit bármikor bárhova kitehet az ember, így Levente éppen a projekt finanszírozására gyűjt.

A köztéri aspektus fontos eleme a NE FÉLJ-nek, mivel ezzel is a személyesség redukálása, illetve az asszociációk fokozása a cél. A személytelen köztér egy személyhez fűződő üzenetet kapott. Levente tudatosan, nyilvános helyeken helyezi el feliratait, nem akarja szűkíteni az értelmezési lehetőségeket. A NE FÉLJ felszólít, állít és kérdést tesz fel. Azt állítja, hogy valamitől félünk, van valami, amitől félnünk kellene. A félelemnek pedig mindig van tárgya. Mitől ne féljünk? Mindig félünk valamitől?

// /

Hajdú Levente Youtube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCvkKziE5RWYsefDidGptrKw

Lebó Eszter írása