Mariai Gábor: A Bygone Dive


Hamarosan elkészül Mariai Gábor A Bygone Dive című animációs rövidfilmje, aminek alapötleten tavaly kezdett el dolgozni a MOME falain belül. A mesterképzés elsőéves hallgatóinak tervezési feladata egy tetszőleges témájú film fejlesztése és elkészítése volt. Az alkotó az akkor prezentált négy és fél perces, helyenként még kidolgozatlan film néhány kockáját mutatja meg nekünk, és mesél a szürreális világról, amibe nézőként alámerülhetünk.

A Byegone Dive (részlet) | 2016 © Mariai Gábor

A Bygone Dive (részlet) | 2016 © Mariai Gábor

A filmben egy álomszerű őserdőben találjuk magunkat, ahol egy-egy helyen elidőzve különböző állatok éjszakai életét figyelhetjük meg. Sokuk számára ez az éj is csak a túlélésért folytatott küzdelemről szól, míg mások a legkülönösebb eszközökkel próbálják csapdába csalni áldozataikat. Az élmény, ahogyan mind mélyebbre süllyedünk a rengetegben, egyre valószerűtlenebbé válik.

“Nem egy világos üzenetből indultam ki, amit egy történeten keresztül szerettem volna megfogalmazni, inkább különböző képeket, jeleneteket láttam magam előtt, és ezeket próbáltam egy filmmé összefűzni. Különböző furcsa, fiktív állatok kerülnek interakcióba egymással egy éjszaka folyamán.

Tetszett a laza cselekményű, rajzanimációs természetfilm értelmetlenségének gondolata, de a kutatás során hamar rájöttem, hogy a természetben sokkal elképesztőbb és bizarrabb dolgok történnek, mint amit én limitált eszközökkel és idővel ábrázolni tudnék.

Ekkor terelődött az irány egy álomszerű világ megteremtése felé, ahol a cselekmény még jobban háttérbe szorult, és az állatok helyett sokkal inkább maga az erdő lett a főszereplő. A groteszk atmoszférát például azzal próbálom erősíteni, hogy az alapvetően szárazföldi helyszínen a növények és állatok gyakran a mélytengeri élővilágot idézik mozgásukkal és kinézetükkel.”

A Byegone Dive (részlet) | 2016 © Mariai Gábor

A Bygone Dive (concept art) | 2016 © Mariai Gábor

// /

Mariai Gábor a designisso Mustra rovatában: http://bit.ly/1YRTCrB
Tumblr & Vimeo: gabormariai.tumblr.com | vimeo.com/gabormariai

Gábor Tumblr oldalán már egy rövid A Bygone Dive teaser-t is láthattok!

A Byegone Dive (részlet) | 2016 © Mariai Gábor

A Byegone Dive (részlet) | 2016 © Mariai Gábor