Generál Kristóf: Józsefváros Originals


A MOME fotós diplomamunkák bemutatását Generál Kristóf Nyolcker-tablójával kezdjük. A Józsefváros Originals nem annyira szociológiai, mint inkább esztétikai feltárása a kerület Nagykörúton kívül eső részének. Azonos formátumú állóképek, portrék, textúrák, feszesre komponált kivágások a városi szövetből.

A kilencvenes évek óta először tűnik úgy, mintha a VIII. kerület jelentősebb változáson menne keresztül. Az utóbbi években már nemcsak a bűn és mocsok képzeletbeli betondzsungele sejlik fel előttünk, ha beugrik, hogy Nyolcker. A gettó-sztereotípiákat árnyalják az újonnan megjelenő kultúrkocsmák, közösségi terek, város-rehabilitációs törekvések, és a helyiek önálló lépései afelé, hogy újraírják a hely jelentését.

Generál Kristóf terepmunkája során a kilencvenes években megszilárdult kulturális nyomokat keresi: hip-hop, bandák, Amerika és gettóéletérzés.

Ezt tükrözi a fotósorozat kérdésfelvetése is:

“Miként hat napjaink nyolcadik kerületének ifjúsági kultúrájára az intenzíven jelen lévő amerikai életérzés, ami a Nyolcker jól ismert, toposszá vált hangulataival találkozik?”

Nézőpont kérdése, hogy ezek a – főként vizuális mintaként értelmezett – jelenségek a félmúlt lenyomatai-e, vagy nagyon is mai jegyek, amiken keresztül hitelesen írható le a VIII. kerület. A sorozat képei nem is annyira a folyamatok feltárására koncentrálnak; fontosabb bennük a párhuzam az “eredeti”, az amerikai gettókultúra és annak magyar kistestvére között. Sok itt az utánérzés és a melankólia. Mert a Nyolcker legfeljebb csak fél-Bronx, fél-hip-hop, fél-gengszter. Mintha minden metaforája lenne valami vágyottnak, de el nem érhetőnek – és nemcsak a helyiek, de a fotós számára is. Ugyanakkor Generál Kristóf az éjjel-nappali kisbolttal, piros trolival és Józsefváros történelmi házaival világossá teszi, hogy pontosan tudja, mit mutat meg: ez az egész attól működik, hogy nagyon is magyar. A Nyolcker-toposzok – sőt: ma már, mintha inkább Nyolcker-romantika – és az amerikai szubkulturális közhelyek körül és mögött ott található valami hétköznapian valódi és közvetlenül emberi.

Generál Kristóf: Józsefváros, 2016 | MOME Fotográfia MA Diploma | ©Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Generál Kristóf: Józsefváros, 2016 | MOME Fotográfia MA Diploma | ©Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

// /

MOME diplomakiállítás | Nyitva tartás: 2016. június 1-17., hétfő – péntek,  9.00-18.00.  | Cím: Budapest 1121, Zugligeti út 9-25.

A részletes programért klikk ide

Schneider Ákos írása