Mustra: Demecs Fanni tervezőgrafikus


ezgif.com-video-to-gif (2)

Portfóliókat áttekintő Mustra sorozatunkat Demecs Fanni tervezőgrafikussal folytatjuk, aki júliusi Tumblr- és Facebook-fejlécünket is jegyzi.

Fanni a fejléc technikáját korábban, egy egyetemi feladatból kiindulva kísérletezte ki: Moholy-Nagy könyvének Typophoto-val foglalkozó fejezetéből inspirálódva kezdett el fénnyel, betűvel és különböző színtörő anyagokkal kísérletezni. Egy plafon felé irányított projektor elé üveglapot helyezett el, melyre olajt öntött, majd elkezdte fújni – az olaj gyönyörűen töri a fényt, és megfújva széthúzza a karaktereket.

A plafonon megjelenő, vetített képet – annak fotón és videón megörökített változatát – használva elkészítette a magyar és dán abc teljes karakterkészletét, valamint az egyik egyetemi eseményre a MOME logóját is. A technika érdekessége, hogy manuális módon hoz létre programozottnak tűnő látványt.

Moholy Studies © Demecs Fanni

Moholy Studies © Demecs Fanni

Type Experiment © Demecs Fanni

Type Experiment © Demecs Fanni

typo_expvid_cov1_

Bartók plakátok

Bartók Plakát © Demecs Fanni

Bartók Plakát © Demecs Fanni

Az olajtechnikához hasonlóan analóg módon készültek Fanni Bartók plakátjai: egy régi CLC monitort videózott le, mágneses erőkkel torzította a képet, mely Bartók zenéjére ugrik szét. „Rájöttem az alapszak végére, hogy sokkal szívesebben nyúlok egy régi vagy analóg dologhoz, mint hogy nekiálljak programozni. Le lehetne programozni, vagy After Effects-ben meg lehetne csinálni, de szeretem az anyagiságot, szeretem, hogy nem a gép előtt kell ülni, hanem kicsit kimozdulhatok.”

Bartók könyv

Bartók: Mikrokozmosz © Demecs Fanni

Bartók: Mikrokozmosz © Demecs Fanni

Bartók: Mikrokozmosz © Demecs Fanni

Bartók: Mikrokozmosz © Demecs Fanni

Bartók: Mikrokozmosz © Demecs Fanni

Bartók: Mikrokozmosz © Demecs Fanni

Szintén Bartók áll Mikrokozmoszt feldolgozó projektjének középpontjában. A hat darabból álló, folyamatosan egyre bonyolultabbá váló zenemű a kezdetektől a haladó szintig tanít meg zongorázni. Fanni az egész kottát „kibogyózva, Illustratorban egymás mellé szerkesztetve, kilézervágatva, majd beköttetve” hozta létre a reprezentatív design objektet, mely „gyakorlatilag kottaként nem használható, de pont a zene van benne”. A vastag fekete mappa, tömb hátulján megtaláljuk az összes zeneszám felsorolását, valamint egy QR-kód is megjelenik, mely a Mikrokozmosz egyes részleteit tartalmazó Soundcloud oldalra vezet. A munka konceptuális értéke, hogy kottaként való használatra alkalmatlan, de az oldalak különböző mintákat adnak ki, a zeneművek bonyolódása látszik.

Önarckép

Önarckép 2016 © Demecs Fanni

Önarckép 2016 © Demecs Fanni

Fanni finom, misztikus hangulatú önarcképe szintén különleges technikával készült: Fehérre festette, majd fehér háttér előtt fotóztatta magát. Az elkészült printen bevéste a papírt, egyes részeit eltartotta a faltól, neonszínű matricákat tett alá, melyek a falon visszaverődne és reflexfényeket hoznak létre.

Happy Birthdays

happybirthdaysw

Személyes hangvételű projektje az egyedi születésnapi kártyák tervezése: ismerősei karakterét, hobbijait, attribútumait figyelembe véve alakítja ki az egyénre szabott új ikonokat, ikonkombinációkat.

Fi Clothing

Fi Clothing © Demecs Fanni

Fi Clothing © Demecs Fanni

A Fi csomagolóanyag Fanni eddigi legnagyobb sajtóvisszhangot kapott munkája: egy ligatúra tartja össze a dobozt, kinyitva szétjön a betűkapcsolódás is.

Naturking arculat és koncepció

Naturking © Demecs Fanni

Naturking © Demecs Fanni

Fanni dolgozta ki Vitaking cég új, piaci forgalomba még nem került, bio ételeket tartalmazó termékcsaládjának, a Naturking food for life arculatát és koncepciótervét. Egy nevében king-et tartalmazó termék logójának kötelező eleme a korona, rejtve jelenik meg.

// /

Demecs Fanni BEHANCE | TUMBLR

Hamvai Kinga írása