Cekker – Grábits Ágota mélytengeri táska kollekciója


Grábits Ágota 2015-ben végzett a MOME textiltervező szakán egy nem mindennapi diplomamunkával a kezében. A Cekker névre hallgató, innovatív, kötött táska kollekciója megtalálja a helyét a mai divat palettáján, miközben maradandó élményt nyújt.

„Fontos számomra, hogy az emberek különlegesnek, vidámnak, de egyben komfortosnak is érezzék magukat a táskáim viselése közben.”

Ágotát, aki tanulmányait részben kötő szakon végezte, nagyon érdekelte a folyamat, ahogyan az anyag létrehozásától, tulajdonképpeni megteremtésétől, eljuthat a forma megfogalmazásáig. Így született meg ez az első kollekciója, ami idén már a Formatervezési Díj kiállításán is szerepelt diák kategóriában.

Grábits Ágota | Cekker | táska kollekció |Fotó © Bognár Benedek

Grábits Ágota | Cekker | táska kollekció |Fotó © Bognár Benedek

Különleges darabjainak ereje abban rejlik, hogy a táska és a kötés fogalmát társítva egy teljesen egyedi és újszerű kombinációval hoz létre használati tárgyakat, melyek a praktikum és a bohém elegancia elegyét képezik.

Grábits Ágota elsősorban a gépi kötés technikájának megújítására törekszik.

Szokatlan anyagok – mint például műanyag vagy drót – felhasználásával más kontextusba helyezte a kötést műfaját. Ezeknek az anyagoknak az együttes használata innovatív és érdekes egyveleget alkotnak, melyet a színek és formák variációi még különlegesebbé tesznek. Ágotát régi emlékek és élmények inspirálták a Cekker megalkotásában:

„A táskák anyaga, áttetszősége, hálós kialakítása és színei a víz és a vízpart asszociációját keltik, mely érdekes és személyes párhuzam azzal, hogy

egész életemben meghatározó volt számomra a víz közelsége.

Gyerekkorom nagy részét a vízi sportok szeretete fűzte át. Később már a víz meditatív és “gondolatba ejtő” jelensége vált meghatározó szimbólummá. Több korábbi munkámat is ez inspirálta. De a vízen kívül az épületek és azok szerkezetei is nagyon inspirálóan hatnak rám.”

Nemcsak tervez, de saját darabjai tesztelésével bele is helyezkedik vásárlói cipőjébe, így keresve még egyedibb és felhasználóbarátabb megoldásokat az új ötleteihez. A visszajelzésekből és kritikákból építkezik.

Ez a fajta, fogyasztókkal folytatott kommunikáció még közvetlenebbé és sikeresebbé teheti Grábits Ágotát, hiszen nemcsak a táskái, de ő maga is egyre közelebb kerül vásárlói szívéhez. Így egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy a Formatervezési Díj zsűrije is felfigyelt rá, és egyre szélesebb körökben hallani a nevét.

GALÉRIA

// / 

Cekker FACEBOOK

Walton Veronika írása