Divatkollekció nyerte az első Marcel Wanders Design Award fődíját


A nemzetközi designélet egyik legismertebb fenegyereke, Marcel Wanders tegnap este személyesen adta át a MOME hallgatói számára alapított díjat. Az egyetem Design Intézetének idei mestermunkái közül egy divattervezői alkotás, Márton Richárd Elmosódott vonalak című kollekciója nyerte a fődíjat, amivel együtt 1.500 Euro pénzdíjjal is gazdagodott a fiatal tervező.

Marcel Wanders | forrás: designmena.com

Marcel Wanders | forrás: designmena.com

További öt, frissen diplomázott designer is elismerésben részesült kreativitiásáért, tehetségéért és innovatív szemléletéért. Az ugyancsak divat- és textiltervezés szakon végzett Szabó Zsuzsanna, illetve három formatervező művész, Morvay Máté, Horváth Viktor, Császár Róbert és Bányai Csaba.

Marcel Wanders a róla elnevezett designstúdió és nemzetközi luxusbrand tulajdonosa, valamint a MOOOI világmárka alapítója és kreatív igazgatója, aki a 2008-as Design Hét Budapest sztárelőadójaként járt először a MOME-n. Azóta közeli kapcsolatban maradt a hazai designszférával, és most az általa alapított díj kapcsán tért vissza az egyetemre, amivel a pályakezdő, magyar tervezőket szeretné támogatni.

Márton Richárd nyertes öltözködési formatervét a nosztalgia inspirálta. A kollekció darabjainak külső felülete egy-egy ponton szétbomlik, és a bomlás által felszabaduló felületen minden esetben “virágot hajt” valami, aminek a forrása a tervező személyes múltjában keresendő. Az egyes modellek így két különböző idősík metszeteként jönnek létre. Olyan lírai megközelítése ez a divattervezésnek, amiben a privát emlékezet és a kortárs jelen elválaszthatatlanul összefonódik.

GALÉRIA

// /