Mustra: Vetlényi Alma kollekciói


Újra jelentkezik Mustra rovatunk, ahol az idei Gombold újra! divat a magyar verseny győztesének nyertes kollekcióján túl, portfóliójának további darabjait is megmutatjuk.

Vetlényi Alma tudatosan építkezik, nemcsak kollekciói kapcsán, de egész karrierjét tekintve is. Korábban dekoratőr képzésre járt, és rajzolni tanult, fejlesztette önmagát, aminek eredményeképp ma már harmadik éve hallgatója a MOME textiltervezés szakának.

Munkájában két irányzat figyelhető meg, az haute couture részletgazdagságával és egyediségével párosított színekben gazdag, szinte mesei világ és a letisztult, kifinomult, az anyagok tulajdonságát előtérbe helyező minimalista vonal.

Gipsy Look

A Gipsy Look című kollekció két szubkultúrának, a hippy és a gipsy irányzatok közös nevezőire épít. A szoknya tarka bolyhos részei egyedi technikával készültek, a subázás imitálásával. Alma nagy hangsúlyt fektet a részletek kidolgozására, a felsőn található szőtt elemek és a rojtozott csíkok is az aprólékos munka nyomait mutatják. A Marie Claire Fashion Days-en Az Év Fiatal Divattervezője pályázat szakmai díját nyerte el Alma ezzel az öltözékkel.

All on You

Alma már a gimnáziumban kinézte a Gombold újra! versenyét, és a rajzszakkörön már ekkor tervezett ruhákat a pályázatra, de ezekkel még nem nevezett. Tavalyi pályaművét Horváth Júliával együtt hozta létre. A feladat az volt, hogy egy kortárs művész munkásságára reflektáljon kollekciójuk és ők Oteczkit, a lengyel grafikust választották. Oteczki tűzfalra festett képeinek nemcsak színvilágát vették át, hanem a síkban megjelenített figurák öltözékeit átültették a valóságba. Különböző anyagminőségeket vegyítettek a ruházat kialakításakor: áttetsző részletekkel, mintás textíliával és lézervágott rátétekkel dolgoztak.

ECOLLECTION

A dédelgetett álom az idei Gombold újra! versenyén valóra vált, hiszen ECOllection című kollekciójával elnyerte a Legjobb Magyar Tervező díját. Az idei pályázat témája a környezettudatosság és fenntarthatóság volt, amelynek Alma kollekciója több szempontból is eleget tesz. Az öltözékek szabászati hulladék nélkül készültek, természetes anyagok; pamut, len keverékek és kagylógombok felhasználásával. A naturalisztikus hatás fokozása miatt hiányoznak a végeldolgozások, a textíl végei rojtozva vannak. A kollekció beleillik a slow fashion irányzatba is, minden típusú női ruházatot felvonultat és a hétköznapokban is hordható darabokból áll. A pályaműhöz tartozik egy táska kollekció is, amely a kávés zsákok újrahasznosításával és kötelekkel való párosításával született meg. Alma tervei között szerepel a nyertes kollekció bővítése és piacra dobása, így jövő nyáron akár már boltokban is megszemlélhetjük ezeket a ruhadarabokat.

Iconic Mini

Alma más munkáiban is megjelenik az ECOllection-ban felfedezhető letisztultság, sallangmentesség. Az Iconic Mini kollekció a mini ruha feltalójaként is emlegetett britt designer, Mary Quant legendás miniruhájának újragondolása. A gumirozás által létrehozott ruhák elrugaszkodnak az eredeti szabásvonalaktól, a fehér mini egy oversize, játékosabb változatát mutatják meg.

GALÉRIA

// / 

Vetlényi Alma FACEBOOK

Lebó Eszter írása