„Továbbra is hiszek a hiba esztétikájában” – Gál Krisztián plakátkiállítása


Gál Krisztián tervezőgrafikusként végzett képzőművész, aki számos más művészeti területen is aktív. Az alkotási tevékenység mellett tervezőgrafika szakos tanár, illetve aktív tagja a Magyar Plakát Társaságnak.

Az ArtBázison nemrég nyílt kiállítás Krisztián legújabb sorozatából mutat be válogatást. A munkákat figyelve többféle stílus, iskola és gondolat keveredik egyidejűleg a tárlat anyagában: a kollázstechnika, a spanyol expresszionizmus, a dadaista tipográfia éppúgy megjelenik bennük, mint az art brut vagy a lengyel plakátművészet karakteres jegyei. A vegyes hangulatú, mégis egyöntetű képi világ intenzív vizuális hatást gyakorolt a nézőre, a plakátok között állva könnyen elvegyülhetünk azok különleges atmoszférájában.

A művészhez bevallása szerint közel áll, vagyis inspirálja Joan Miró humoros, de egyedi szabályrendszerben élő képei, a gesztusfestészet szabad formavilága és a pop-artos színkezelés. Különösen gyengéd érzelmek fűzik Picasso kubista stílusához vagy éppen Basquiat és Debuffet nyers és őszinte alkotásaihoz. A változatos technikák könnyed használata és a színek, illetve kompozíciók összhangja harmonikus egységet alkot, amit a véletlen és szándékos képi elemek dinamikája tesz igazán izgalmassá.

A kiállítás koncepciója előző egyéni kiállításainak olyan témáit viszi tovább, mint például a logosz és a káosz kettőse.

 „Továbbra is hiszek a hiba esztétikájában, egyediségében. Az ember ősi, »tanulatlan« teremtő és rendteremtő akaratában és képességében. Keresem a tökéletest, de egyben el is kerülöm, mert uniformizál.”

A kiállított képek összességén az art brut hatása érezhető leginkább, ami eredendő agresszivitásával szemben Krisztián képein élettel teli kompozíciókat eredményez.

A plakátművészet ideiglenessége és a gondolatok összesűrítésének igénye, bár fontos jellemzője a képeknek, itt a plakátok információhordozó tulajdonsága helyett dekorativitások kerül előtérbe. Az említett műfajok képi világainak összesűrítése a kiállítási anyag kulcsa, amit a művész személyes tartalommal megtöltve prezentál.

GALÉRIA

// /

A kiállítás 2016. december 20-ig látogatható hétköznapokon 14-18 h-ig. | ArtBázis, (1085 Budapest, Horánszky u. 25)

Untsch Kata írása