Mustra: a müskinn alkotócsapat csodás táskakollekciói


Szépség, letisztultság, minőség, kényelem és egy kis csavar – talán ezekkel a szavakkal lehetne leírni a müskinn táskákat.  A 2015 óta működő progresszív divatmárka új kollekcióval rukkolt elő, amelyet pár napja mutattak be a Toldi Klubban.

Mustra rovatunkban ezúttal a müskinn munkáit vesszük sorra. A márkanév egy olyan, kiegészítőket tervező, csapat tagjait takarja, akik elsősorban bőrrel, vászonnal és kísérleti újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, és akiknek a termékei már a tervezés legelső pillanatától kezdve egyedi karakterekkel bírnak. Elsődleges szempontjaik a letisztult és egyszerű szépség mellett a minőség és kényelem.

o2

modellek a müskinn alapkollekciójából

A müskinn csapata –Tóth Eszter és Sziládi Noémi, akik mind a ketten a MOME bőr szakán végeztek, valamint Rakovszky Zsófia, aki nemrég fejezte be a designelmélet szakot— szinte mindig több kollekción dolgozik párhuzamosan. Személyre szabott alapkollekciójuk mellett folyamatosan gondolkodnak olyan kollaborációkban, amelyek során új területek felé nyithatnak, és különböző szubkultúrákat kapcsolhatnak össze.

Alapkollekciójukat sokféle anyag-és színkombinációban készítik el, és az egyes modellek a mindennapi élet bármely szituációjához megoldást nyújtanak – személyre szabottak, egyszerűek és praktikusak. A tervező lányok megpróbálják megérteni, hogyan cselekszik és gondolkodik a megrendelő, hogy még egyedibb legyen a végeredmény. Gondolkodásmódjukban nincs alá- és fölérendelt viszony, a megrendelő szinte ugyanannyira részt vesz a munkában, mint maguk a tervezők.

A konceptuális kollekciók olyan együttműködésekre épülnek, amelyek által könnyebben megismerhető a jelenünket körülvevő társadalmi, művészeti és tudományos valóság. Ennek transzponálása valósul meg a müskinn által készített termékekben.

müskinn x alpár | 2016

müskinn x alpár | 2016

Első projektjük a müskinn X alpár, melynek alapja egy design- és zenei kollaboráció volt Zalkai Bálint (alpár) zenei producerrel. Az alkotás folyamán zenei elemeket és struktúrákat transzformáltak fizikai összetevőkké. A zenét öt rétegként osztották fel, majd ezeket öt különböző anyagnak feleltették meg – cérna, bőr, pvc-fólia, kötél és szivacs –, és ezeket rétegezték egymásra. Az együttműködés során alpár új zenét hozott létre, ami analóg és gépi generálásra épül. A müskinn ennek a zeneszámnak a szerkezetét ültette át a saját kollekciójába. A kétféle alkotás mind karakterében, motívumaiban, mind szerkezetében szorosan összefügg.

müskinn x ZINA | 2016

müskinn x ZINA | 2016

Legújabb projektjük, amit a Toldi Klubban mutattak be november 25-én a müskinn X ZINA. Utóbbi hozta a színeket és a formákat, a müskinn pedig a funkciót és az anyagokat. A lányok táskái és grafikái az általuk elképzelt alternatív jövőből mutatnak be vízió-szerű epizódokat. Ezeknek a jeleneteknek főhőse Zina, aki a fenntarthatóságért küzd, valamint felveszi a harcot az óceánok szennyezésével, mutáns állatokkal és kiselejtezett ruhákkal, amelyek szörnyekké változnak állnak bosszút.

müskinn x ZINA | 2016

müskinn x ZINA | 2016

A kollaboráció a letisztult formák mellett merész ötvözetet szült, ami leginkább a színekben és az anyaghasználatban érhető tetten. A táskák vegyes anyagból készültek, és egyszerre jelenik meg bennük a természetes és mesterséges, valamint az újrahasznosított és nem újrahasznosított anyagok használata. A kollekció darabjait a hangsúlyos sárga, piros és kék színek határozzák meg.

Jelenleg öt budapesti boltban kaphatóak a müskinn táskák, és megrendelések alapján a műhelyükben is megvásárolhatók. Jó hír, hogy nem kell sokat várni a webshopjukra sem!

GALÉRIA

// /

müskinn HONLAP | TUMBLR | FACEBOOK | INSTA

Hilt Réka írása