Nemcsak ruha, sokkal inkább életérzés – Beszélgetés Kele Ildikóval


Az éjszakai égbolt vagy az elmúló nap sugarainak viselése? Letisztult és fiatalos kollekció, melyet egy Tisza-tavi emlék vagy akár egy zenemű inspirál? Merinói gyapjú, melyben testet ölt az életöröm? Kele Ildikó most bepillantást enged saját márkája, a KELE Clothing kulisszái mögé.

2011-ben indítottad saját márkádat, a KELE Clothing-ot. Hogyan vágtál bele?

2010-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, textiltervező, kötő szakirányon. Tanulmányaimat jelenleg is itt folytatom a doktori képzés keretében, és a Textil Tanszék munkájában is részt veszek oktatóként. 2011-ben az Apolda European Design Award-on harmadik helyezést értem el a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat képi világából építkező diplomamunkámmal. Ez a nemzetközi, pozitív visszajelzés adott kellő önbizalmat, bátorságot ahhoz, hogy elindítsam a saját márkámat. Még ebben az évben két barátommal megalapítottuk a KELE Clothing-ot.

Mi inspirál az életben? Milyen élményekből, gondolatokból merítesz, vagy tudsz elindulni?

Nagyon fontos, hogy folyamatosan érjenek új impulzusok, élmények, amik feltöltenek. Szeretek kirándulni, koncertekre járni, főzni, filmeket nézni, szakmáról beszélgetni, tapasztalatot cserélni, közös projektekről gondolkozni.

Számodra ugyanolyan fontos egy-egy ruha eszmei háttere, mint a formai megjelenése. Ezt hogyan kell értelmezni? Minden darabnak saját története van, vagy szezononként alkotsz valamilyen gondolat jegyében?

Szeretném, hogy egy KELE-ruha több legyen, mint egyszerű használati cikk, szeretnénk érzelmeket ébreszteni az emberekben. A cél, hogy egy KELE ruha viselése ne csak divat, sokkal inkább életérzés legyen, és benne a viselő életöröme öltsön testet.

A kollekcióidat nézegetve úgy tűnik, nagyon letisztult formákkal és anyagokkal dolgozol, mégis minden darabban van valami újító jelleg. Hogyan alakult ki ez a fajta kissé tradicionális, valahol mégis fiatalosan bohókás formanyelved?

Általában még be sem fejezem az aktuális kollekciót, de már tudom, hogy mi lesz a következőnek a témája. A tervezés során bármi tud inspirálni. A természet, a környezetem, egy hangulat, egy ember, egy történet, egy zene, egy tevékenység, vagy akár egy étel. A cél: egyensúlyt találni az újdonság és a tradicionális elemek, a természetesség és a városi viselet között, valamint letisztultságot, egyszerűséget és praktikus viseletet kínálni, mellőzve a felesleges elemeket. Legelőször a témát találom ki, ez gyakran kapcsolódik valamilyen tradicionális tevékenységhez. Inspiráltak már Tisza-tavi horgász-élmények, szüretelés, csángó szőttesek, magyar népmesék, Kárász Ilonka grafikái, a soron következő kollekció pedig a Luca-napi népszokásokból merít ihletet. Mindig valamilyen élmény, történet köré építem fel a tervezés folyamatát. Asszociációkat gyűjtök színek, alapanyagok, felületek formájában, majd mintákba és ruhaformákba öntöm ezeket.

Kiemelt jelentőséggel bír, hogy kollekcióink szezonról szezonra tudatosan változzanak, a ruhák mindig valami újat mutassanak. Ugyanakkor szempont az is, hogy az új kollekció ne legyen túlságosan más, mint az előző. A tervezés során egyszerre figyelnem kell a folytonosságra és emellett valami újat, érdekeset vinni a tervezett darabokba.

aw1516_ls_15-1280x659k

Mesélj egy kicsit a 2015-16-os FW kollekciódról, amellyel a legsikeresebb pályázók közé tartoztál a Magyar Formatervezési Díj 2016-os programján.

A KELE Clothing legújabb, 2016-os őszi – téli kollekciója a misztikum és a világrengeteg varázslatának jegyében született. A ruhákat egytől-egyig Kárász Ilonka, William Maxwell művéhez, a The Heavenly Tenants című történethez készített illusztrációi inspirálták. A kötött ruhadarabok mind-mind magukon viselik az éjszakai égbolt rejtélyes momentumait, az elmúló nap színeit, a csillagjegyek kibogozhatatlan képeit és azokat a gyerekkori pillanatokat, melyeket a szabad ég alatt töltöttünk hullócsillagokra vadászva. Ezek a varázslatos elemek elevenednek meg az éjszaka sötétkékje, a természet zöldje, a naplemente lágy árnyalatai, a reggeli fények játéka és a tiszta fehér kombinációjában, finom merinói gyapjú formájában.

Kik képezik a célcsoportotokat? Nagyobb hangsúlyt fektettek külföldre, mint a hazai piacra?

A KELE célcsoportját az olyan karrierjük elején járó fiatal (25-40 év közötti) felnőttek alkotják, akiknek fontos az öltözködés, akik különösen érzékenyek a minőségre és a kényelemre, és szívesen költenek egyedi ruhadarabokra.

Már a kezdetekkor egy a megszokottól lényegesen eltérő márkaépítési utat választottunk. A fiatal tervezők először általában saját országukban próbálják meg elnyerni a divatkövetők tetszését: webshop-ot, hazai bemutatótermet hoznak létre, és igyekeznek minél több visszajelzést kapni a vásárlóktól. Ezt követően, amikor már itthon biztos lábakon áll a márka, vagy esetleg érkezik egy váratlan külföldi megkeresés, akkor gondolkoznak el a más országok felé történő nyitásról. A KELE a megszokott üzletmenettől eltérően, rögtön a külföldi megjelenésre koncentrált. Már az első kollekcióhoz sikerült több külföldi viszonteladót szereznünk, és a 2012-es tavaszi-nyári kollekció termékei elérhetőek voltak Spanyolországban, Szingapúrban, USA-ban, Németországban is.

Jelenleg kizárólag webshop-otok van?

Igen, a közvetlen értékesítésünk a webshop-on keresztül zajlik, saját fizikai boltunk nincs. Itthon, a The Garden Studio és a Mono Galéria értékesíti a termékeinket.

Milyen terveid vannak a következő évre?

Hamarosan megújul a webshop-unk, szeretnénk sokkal hatékonyabbá és különlegesebbé tenni a közvetlen értékesítést. Valamint több izgalmas kollaboráción is dolgozunk.

// /

KELE Clothing

Walton Veronika interjúja